"Еврохолд": Взетият лиценз на "Евроинс Румъния" няма да засегне застрахователния бизнес, нито енергийния


"Еврохолд": Взетият лиценз на "Евроинс Румъния" няма да засегне застрахователния бизнес, нито енергийния
Снимка: Еврохолд

5592

Бизнесът на „Евроинс Румъния“ е „враждебно“ превзет чрез „незаконни действия“ – това е позицията на „Еврохолд България“, след като румънският финансов надзор реши да отнеме лиценза за дейност на водещия български застраховател в северната ни съседка. Обявената от румънците причина – признаци на несъстоятелност.

„Еврохолд“, който е лидер на пазара на "Гражданска отговорност" в Румъния с пазарен дял от 31% през застрахователя си "Евроинс Румъния", е проверяван от местния финансов надзор и от прокуратурата в страната. Проверката е започнала след разследване на местната медия „Либертатя“, в което се твърди, че фирмата е манипулирала данни, благодарение на което не е заделяла достатъчно резерви по застраховката във връзка със заведени съдебни дела.

Политиците трябва да реализират 6 важни политики: Исканията на 12 бизнес организации

"Благодарение на колегите и структурата с презастраховането, нашето лично мнение е, че това няма да засегне "Еврохолд" или застрахователния бизнес. Румъния е изцяло изолирана, единствената връзка е договорът, който след прекратяването няма да доведе до рискове. Разбира се, ще се намали оценката на застрахователната група. Не мога да кажа на колко ще падне. По никакъв начин няма връзка с бизнеса ни в другите 12 страни, няма как да се пренесе каквато и да е зараза там", заяви на пресконференция в петък Асен Христов - председател на Надзорния съвет на „Еврохолд България“.

"Същото важи в 101% за енергийния бизнес, той е в отделен подхолдинг. Няма връзка между двата холдинга и не би трябвало да има каквито и да е влияния", допълни той. "Еврохолд" притежава бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.

"Най-много би се отразило на репутацията. Независимо че имаме подкрепа от големите банки, предполагам, че ще ни е по-трудно през следващите месеци да излизаме на дългови пазари. Но засега това не се и налага. До края на годината някакво много сериозно натоварване към холдинга като плащания не се очаква. Като ръководство ще обсъдим възможност за предоговаряне и преструктуриране на част от кредитното портфолио. Поне 50% от активите на компанията са презастраховани", добави Христов.

Няма българска следа в отнемането на лиценза, се разбра от думите му. Даже благодари на Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор (КФН) и президента Румен Радев, който говорил по темата с колегата си Клаус Йоханис. Христов заяви, че нямало никаква комуникация между КФН и румънския финансов надзор, въпреки че регулаторът в северната ни съседка бил длъжен да поддържа такава по случая.

"Недопустимо е регулатор да казва, че една от причините да не сключи договор, е, че компанията е в България. Активите от българската фондова борса си ги прибрахме. Ще ги преструктурираме през годините. Това са нормални активи и не смятам, че нашата борса някой трябва да я събаря, или че тя е неликвидна", заяви Христов и каза, че щета върху България няма да има.

"Ние ще обжалваме тази мярка, надявам се да върнат лиценза. Ако го върнат, действието по застрахователния договор ще бъде върнато и (дъщерната) "ЕИГ РЕ" ще покрива щети в Румъния. Ако не го върнат, ще им кажа, че ще се съдим до дупка. Ще предявим претенция. Ако не върнат лиценза, ще имат и още проблеми със сключване на застрахователни договори на техния пазар", смята председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд България".

Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. Органът за финансов надзор на Румъния, който е еквивалент на българската Комисия за финансов надзор, глоби "Евроинс" с общо над 16 милиона леи (около 6,3 млн. лв.). Става въпрос за санкции в резултат на 17 контролни действия. "Евроинс Румъния" признава, че е проверявана от регулатора за неизплатени в срок обезщетения, но позицията ѝ е, че е изчистила проблемите.

Позицията на „Евроинс“, изтъкната още през февруари пред местната медия „Либертатя“, е, че в случая става дума за мащабен опит за кражба на бизнеса на компанията. "Подали сме сигнали и в нашата прокуратура, и в тяхната", заяви Христов днес.

И отново атакува зам.-председателя на румънския надзор Кристиан Рошу, че опитвал да принуди компанията да се слее с фалиралата румънска City – голям местен застраховател. Преди време за БНТ Христов заяви, че „Евроинс Румъния“ била натискана да купи портфейла на фалиралата фирма за 1 лея и после да вземе всички рискове и задължения.

"Поискахме международен одит. Казаха обаче, че може да се проведе само върху начина, по който се е прилагал законът. Имахме притеснения, че една от целите на г-н Рошу и групата около него е да назначи администратор, това сме го играли вече 3 пъти в Румъния и след това активите намаляват. С оглед на забележката към презастрахователните договори, сключихме договори с "ЕИГ РЕ" – презастрахователя. Нейното solvency беше към 180% преди този договор, прехвърлихме пасивите и голяма част от активите тук. Прехвърлиха се 87%, тъй като 10% от задълженията по полиците се носят от „Алианц Румъния“, 3% оставихме в Румъния. Румънската компания прехвърли всички презастрахователни договори, които беше сключила с големи западни застрахователи – тук, в „ЕИГ РЕ“, каза днес Христов.

До днес са изплатени всички задължения на компанията по щети, оперативни задължения. Дошла е и фактура за 40 хиляди евро наем на офис, допълни той. "Сутринта в компанията имаше налични 37 милиона леи – около 7,5 млн. евро. До края на днешния ден трябваше да има около 9 млн. евро реален кеш, при необходимост за плащане дневно 1-1,5 млн. евро. Компанията имаше наличен кеш за около 10 работни дни. Имаше да взема и около 80 млн. леи от брокери, от полици, издадени в последните 15 дни. Това е около 16 млн. евро. Тези 7,5 млн., които обявих, са допълнителен кешов резерв, тъй като с дневните постъпления оставаха пари и сумата нарастваше", каза Христов.

Едно от другите обвинения е за коефициент на ликвидност, който е въведен против всякакви правила според адвокати, добави той. "Този коефициент важи само за компании, регистрирани в Румъния. Това е в тотално нарушение на закона за конкуренцията", каза още Асен Христов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички