Европейски център за чипове: Apple с нова инвестиция за 1 млрд. евро в Мюнхен


Европейски център за чипове: Apple с нова инвестиция за 1 млрд. евро в Мюнхен
Снимка: iStock/Guliver

2206

Apple планира да разшири значително европейския си център за проектиране на чипове в Мюнхен. През следващите 6 години в него ще бъдат инвестирани 1 млрд. евро, обяви компанията. „Нашите инженерни екипи в Мюнхен са сред иновативните лидери в света, като помагат за разработването на нови технологии“, цитиран е главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

Новата инвестиция се прибавя към вече обявената през 2021 г. милиардна такава в Мюнхен. Баварската столица е най-голямата развойна локация за Apple в Европа. Производителят на iPhone възнамерява да разшири новото си съоръжение за научноизследователска и развойна дейност в центъра на Мюнхен на Карлщрасе с още три офиса в непосредствена близост.

Градът е с важна функция за глобалната стратегия на Apple. Главният изпълнителен директор Кук иска компанията сама да овладее всички ключови технологии, необходими за продукти като iPhone, iPad или компютрите Mac. Но по отношение на технологията на бъдещето – 5G, Apple зависи доставчици.

Apple иска независимост от Qualcomm за iPhone

Дори в най-добрите устройства на компанията – представените през септември iPhone 14 Pro и 14 Max – Apple инсталира модеми от Qualcomm. От години компанията се стреми към независимост, но досега неуспешно. Според Handelsblatt екипът в Мюнхен работи по собствено решение за Apple, с което компанията да се откъсне от Qualcomm.

През следващата година може да се появи на пазара първият iPhone със самостоятелно разработен 5G модем, съобщи информираният анализатор Мин-Чи Куо от мениджъра на активи TF International Securities. Според него първият модел, който ще използва новия чип, ще бъде новият iPhone SE.

Цената на серията SE обикновено е доста по-ниска от тази на топ моделите, следователно Apple може да експериментира с чиповете там, преди да бъдат използвани и в най-добрите модели.

„Всъщност Apple иска да стане независима от Qualcomm от по-рано, но технически трудности многократно са забавяли графика. След като SE 4 започне да използва 5G чипа на Apple, е предрешено, че поръчките на Qualcomm от Apple ще намалеят значително в обозримо бъдеще“, посочва Куо и допълва, че още не е ясно дали топ моделите на iPhone 16 през 2024 г. също ще бъдат оборудвани с новите чипове.

Сред опасенията на Apple са парите. Американската компания няколко пъти се е съдила с Qualcomm. Разходите за чипове са значителен фактор за общите разходи на Apple. Само през 2022 г. компанията ще похарчи около 67 млрд. долара за чипове, изчислява пазарният изследовател Gartner.

Освен това в бъдеще Apple може да създава устройствата си с по-малки размери. Досега процесорът на iPhone и модемът бяха отделени един от друг. Конкуренти като китайската компания Huawei пък комбинират процесора и модема в смартфоните благодарение на чипове, които сами разработват. Apple също се стреми към това със своите самостоятелно разработени чипове.

Центърът в Мюнхен е важен и заради друго. Изследователите работят и върху захранването на чиповете, т.нар. управление на захранването. Преди 3 години Apple инсталира първия си компютърен процесор – M1, в компютрите си Mac.

Една от характеристиките на процесора е много по-ниската му консумация на енергия. „Нашите екипи за научни изследвания и развойна дейност в Мюнхен имат решаваща роля в стремежа ни да разработваме продукти с по-висока производителност, по-голяма ефективност и по-ниска консумация на енергия“, заяви за Handelsblatt Джони Сруджи, ръководител на технологичния отдел.

Apple присъства в Мюнхен от 40 години. През последните години компанията сериозно разшири присъствието си в Германия с няколко придобивания. През 2015 г. купи базираната в Мюнхен цифрова компания Metaio, признат специалист във виртуалната реалност. През 2019 г. Apple купи от Intel бизнеса с модеми за смартфони, който до 2010 г. беше собственост на мюнхенския производител на чипове Infineon. И накрая, преди 3 години, придоби и части от германско-британския доставчик Dialog Semiconductor.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

Apple вече струва 3 трилиона долара

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички