Goldman Sachs сред заинтересованите кандидати да купи Subway. Кои са останалите?


Goldman Sachs сред заинтересованите кандидати да купи Subway. Кои са останалите?
Снимка: Britannica.com

2926

Подразделението за управление на активи на американската банка Goldman Sachs е сред кандидатите, които проявяват интерес за придобиване на американската верига за сандвичи Subway, която може да има нов собственик за около 10 млрд. долара. Други заинтересовани страни са Bain Capital, TPG и TDR Capital, съобщи Sky News. През февруари Subway обяви, че обмисля продажба на бизнеса заради нарастващите разходи и засилващата се конкуренция. Subway се готви за продажба за 10 милиарда долара

Goldman Sachs и TPG отказват да коментират. Subway, Bain Capital и TDR също първоначално не са отговорили на искането за коментар на Bloomberg. 

Subway е сред най-големите вериги за бързо хранене в света с над 37 000 магазина в 100 държави. Собственост е на двете семейства основатели Фред ДеЛука и Питър Бък над 50 години.

Още през 2021 г. вече имаше съобщения за възможна продажба, макар че тогава Subway отричаше това. Друг знак за предстояща продажба беше дадена в началото на февруари, когато 50-процентното акционерно участие на Бък, който почина през 2021 г., беше прехвърлено на благотворителната фондация на семейството. Така няма да се дължат данъци при продажбата на дела.

Subway е сред най-разпознаваемите имена в индустрията и нейните над 20 000 локации в САЩ я правят най-голямата по брой ресторанти, задминавайки McDonald’s. Липсата на гишета за коли обаче я засегнаха през пандемията, когато много ресторанти бяха затворени.

Ръководителят на компанията Джон Чидси наскоро обяви плановете си да разшири броя на обектите извън САЩ до 25 000. По отношение на броя на обектите Subway е най-голямата верига ресторанти в САЩ. Оборотът на веригата обаче бележи спад през последните 10 години, след като през 2012 г. достигна най-високата си стойност от 18 млрд. долара, съобщи Technomic.

Компанията се изправи и пред поредица негативни публикации в пресата, включително когато неин еднократен лобист беше осъден за детска порнография през 2015 г. Освен това Върховният съд на Ирландия постанови през 2020 г., че хлябът на Subway има твърде много захар, за да се нарича хляб.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Subway затвори стотици магазини, шефката на веригата напусна

Сабуей завладява родния пазар за бързо хранене

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички