Хайнекен най-накрая напусна руския пазар със загуба от стотици милиони


Хайнекен най-накрая напусна руския пазар със загуба от стотици милиони
Снимка: Getty Images

4411

Хайнекен най-накрая продаде бизнеса си в Русия на загуба от 300 млн. евро след критиките за това колко време е отнело на холандската пивоварна група да напусне страната след пълномащабното нахлуване в Украйна.

Хайнекен ще продаде бизнеса, който има седем пивоварни и 1800 служители, на руския производител Arnest Group за 1 евро. сделката ще доведе до очаквана загуба от 300 млн. евро, съобщи компанията, цитирана от "Файненшъл Таймс".

Въпреки че много европейски компании обявиха планове за продажба или закриване на дейността си в Русия след инвазията, някои от тях не бързат да се откажат, като се позовават на мащаба на дейността или на необходимостта да защитят персонала, който все още се намира в страната.

Още: Пица Домино подаде заявление за фалит в Русия

Пивоварната компания вече изтегли марки като Heineken, Miller и Guinness от руските рафтове, въпреки че Amstel остана в продажба, отчасти за да поддържа местния бизнес, а местното ръководство пусна нови продукти.

"Без Amstel бизнесът вероятно щеше да фалира и съществуваше реален риск да бъде национализиран", е казвал той в миналото.

Главният изпълнителен директор Долф ван ден Бринк заяви: "Последните събития показват значителните предизвикателства, пред които са изправени големите производствени компании при излизането им от Русия. Въпреки че това отне много повече време, отколкото се надявахме, тази сделка осигурява препитание на нашите служители и ни позволява да напуснем страната по отговорен начин."

Професор Джеф Зоненфелд, който създаде глобален списък на чуждестранните компании, търгуващи в Русия, обвини някои западни групи, които не са напуснали страната, че са нарушили обещанията си.

Още: Най-големите европейски компании загубиха стотици милиарди евро след като напуснаха руския пазар

В отговор на критиките му тази година Хайнекен заяви, че работи усилено, за да прехвърли бизнеса си на купувач при трудни обстоятелства.

Компанията допълни, че руският бизнес е отделен и се финансира самостоятелно, като няма обмен на средства между Хайнекен и местната дейност. Сделката е отнела месеци, за да получи одобрение от регулаторните органи.

Като част от сделката Хайнекен заяви, че ще има тригодишен лиценз за "някои по-малки регионални марки, които са необходими за осигуряване на непрекъснатост на бизнеса и гарантиране на одобрението на сделката".

Производителят на бира посочи, че няма да осигурява поддръжка на марките и няма да получава никакви приходи, авторски и лицензионни възнаграждения или такси от Русия. Споразумението не предвижда обратно изкупуване или друго възвръщане на средства към Москва.

Arnest Group се съгласи да изплати на вноски историческия междуфирмен дълг на руския бизнес в размер на 100 млн. евро, дължим на Хайнекен. Служители обявиха, че продажбата няма да се отрази на финансовата прогноза за цялата 2023 г.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички