Италианското правителство защити независимостта на Pirelli


Италианското правителство защити независимостта на Pirelli
Снимка: iStock

968

Италианското правителство, блокира възможността китайска държавна фирма да поеме контрола върху Pirelli. Решението бе взето,  за да се защити независимостта на производителите на гуми.

Най-големият акционер в Pirelli е китайската химическа компания Sinochem, която притежава 37 процента от акциите на миланската фирма. В изявление до инвеститорите Pirelli посочи, че въз основа на решението на правителството само компанията Camfin, управлявана от настоящия директор на Pirelli Марко Трончети Провера, може да предлага кандидати за ръководни кадри в компанията. Правителството реши също всички промени в ръководството на дружеството да подлежат на служебен контрол.

Как китайските модели тотално превзеха руския автомобилен пазар?

През март тази година Sinochem информира италианското правителство, че планира да поднови и актуализира съществуващото акционерно споразумение. Кабинетът на Джорджа Мелони посочи, че ще предприеме стъпки в съответствие с правилника, който позволява на страните от ЕС да защитават своите компании, които считат за стратегически.

През 2015 г. Pirelli беше купена от група инвеститори, сред които компаниите ChemChina и Camfin, за 7,1 млрд. евро. Шест години по-късно ChemChina се слива с държавната компания Sinochem. В допълнение, 9% дял в Pirelli е собственост на китайски държавен инвестиционен фонд.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички