Явен поддръжник на Путин и президент на Милан ще ръководи италианския енергиен гигант ЕНЕЛ


Явен поддръжник на Путин и президент на Милан ще ръководи италианския енергиен гигант ЕНЕЛ
Снимка: Getty Images

2785

Акционерите на италианската компания ЕНЕЛ (ENEL) гласуваха с голямо мнозинство в подкрепа на предложения от италианския премиер Джорджа Мелони кандидат за поста на председател на административния съвет на италианския енергиен гигант, предаде БТА.

В подкрепа на Паоло Скарони гласуваха акционери, съставляващи общо 97,24 процента от капитала на компанията. Против бяха едва 0,66 процента от акционерите, а въздържали се бяха 2,08 процента от акционерите. Италианската държава притежава 23,6 процента от акциите на компанията.

Паоло Скарони, президент на футболния клуб Милан, е приближен на бившия италиански премиер Силвио Берлускони и познава много добре ЕНЕЛ, където беше президент и изпълнителен директор от 2002 г. до 2005 г. Той обаче е полемична личност и често пъти бе критикува заради тесните си връзки с Москва, които установи по време на мандата си начело на друга италианска водеща компания - въглеводородния гигант ЕНИ (Eni). Мандатът на Скарони начело на тази компания изтече в края на 2014 г.

През септември миналата година Скарони, който е на 76 години, разкритикува ескалацията на санкциите срещу Русия, решени от Запада след руската инвазия в Украйна.

Правителството на Мелони постави няколко от доверените си лица начело на обществени компании. В случая със Скарони срещу кандидатурата имаше бунт, воден от инвестиционния фонд "Ковалис Кепитъл", предложил начело на компанията италианския банкер Марко Мацукели. Но Мацукели така и не успя да се кандидатира за поста, защото преди това неговите поддръжници не успяха да съберат достатъчно гласове, за да станат те членове на административния съвет на ЕНЕЛ.

Противниците на кандидатура на Скарони казаха, че начинът, по който се е стигнало до издигането на неговото име е бил непрозрачен. 

ОЩЕ: Enel се готви да продаде активите си в Русия

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички