Компанията за космически полети на милиардера Ричард Брансън фалира


Компанията за космически полети на милиардера Ричард Брансън фалира
Снимка: Getty Images

1413

Virgin Orbit на сър Ричард Брансън обяви фалит 15 месеца, след като компанията за изстрелване на ракети стана публична с пазарна оценка от 3,7 млрд. долара и след като не успя да осигури финансиране след неуспешно изстрелване на нейна ракета през януари.

Групата, която дебютира на борсата Nasdaq през декември 2021 г., подаде заявление за защита от фалит в САЩ във вторник, съобщава Financial Times.

Седмици наред кризисни преговори с потенциални инвеститори не успяха да осигурят ново финансиране за Virgin Orbit, която изхарчи близо 50 млн. долара на тримесечие в стремежа си да получи дял от бързо разрастващия се пазар за космически изстрелвания.

Компанията заяви в прессъобщение, че е подала молба за обявяване в несъстоятелност в съда по несъстоятелността на САЩ в окръг Делауеър, „за да осъществи продажба на бизнеса си“. Тя добави, че смята да използва процедурата по защита от фалит, „за да увеличи максимално стойността за своя бизнес и активи“ с подкрепата на Virgin Investments Limited под формата на финансиране от длъжник във владение.

„Ние вярваме, че авангардната технология за стартиране, която този екип създаде, ще се хареса нашироко на купувачите, докато продължаваме процеса на продажба на компанията“, заяви изпълнителният директор Дан Харт.

Миналата седмица около 85% от персонала на групата бяха съкратени, като главният изпълнителен директор призна, че бизнесът е „преустановил дейността си за обозримото бъдеще“. 

Компанията за изстрелвания в Космоса стартира през 2017 г. като клон на Virgin Galactic, като бизнесът на Virgin Orbit беше съсредоточен върху изстрелването на малки сателити в орбита.

За разлика от някои конкуренти, които изстрелват ракети от земята, Virgin Orbit използва техника, известна като въздушно изстрелване, при която нейната ракета LauncherOne се разгръща на голяма надморска височина, след като е транспортирана под крилото на модифициран самолет Boeing 747. Компанията разработва ракетата във Virgin Galactic години, преди официално да бъде създаден бизнесът за изстрелване на сателити, посочва Bloomberg.

Virgin Orbit успешно изстреля първата си мисия в орбита през януари 2021 г. и завърши 4 успешни полета до 2022 г.

Компанията смяташе да увеличи честотата на изстрелване тази година, но трябваше да направи преоценка след неуспешната мисия през януари, планирана да бъде първото орбитално изстрелване от британска земя. Нейната ракета никога не достига орбита, след проблем с горивния филтър по време на полета, което доведе до загубата на 9 малки спътника.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Китай изстреля първи екипаж до космическата си станция

Ричард Брансън и урокът за милион долара

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички