Концернът "Калашников" заобикаля санкциите и продава на 44 държави


Концернът "Калашников" заобикаля санкциите и продава на 44 държави
Снимка: Getty Images

6984

Руският оръжеен производител „Калашников“ успява да заобиколи наложените санкции и продава продукцията си в 44 държави. Това съобщи украинският вестник „Економична правда“ и допълва, че вратичките, с които компанията се промъква през наказателните мерки, включват посредници.

Още през 2014 г., след анексирането на п-в Крим от Русия, на „Калашников“ бяха наложени санкции, заедно с други руски компании от бранша, като „Рособоронекспорт“, „Ростех“ и „Ижмаш“, осигуряващи над 90% от руския износ на оръжие. Всички те бяха лишени от възможността да продават арсенала си на Запад.

От 2018 г. всички компании или държави в отношения със санкционираните руски отбранителни предприятия, могат да попаднат под санкциите на САЩ. Това строго ограничение обаче не повлия на концерна „Калашников“ да прави бизнес в ЕС и не попречи на европейските компании да печелят пари от него.

Пушки EDGun за ЕС и САЩ

Ижевският механичен завод, част от „Калашников“, продава пистолети ИЖ-46М в САЩ. Твърди се, че те са произведени не от завода в Ижевск, а от частната компания Alfa Precision. Тя от своя страна работи с друга частна фирма - EDGun, която произвежда пушки и продава оръжия на западните пазари. EDGun е основана през 2002 г., намира се в руския град Сегежа и е производител на пневматични оръжия. За любителите компанията обещава най-високи стандарти за качество при разработване на точни, надеждни и издръжливи оръжия. Приходите ѝ за 2021 г. възлизат на 1,6 млн. долара.

Основател и директор на EDGun е Едуард Гафаров. През 2013 г. Федералната служба за безопасност открива дело срещу него за „екстремизъм“ заради нацистки израз, а през 2014 г. е осъден и му е наложена глоба. Година по-късно криминалното досие на предприемача е изчистено и той е изваден от списъка на терористите. Според „Економична правда“ оттогава бизнесменът е успешен – колкото по-активно се изразява в подкрепа за руския режим, толкова по-добре се справя. Новият собственик на "Калашников" потвърди, че ще произвежда електромобили

Защитата му е осигурена от депутата от Държавната дума и ръководител на партия „Родина“ Олексий Журавлев, който е и горещ поддръжник на войната на Путин в Украйна. Той е готов да промени законите заради Гафаров.

През последните години доходите на бизнесмена Гафаров непрекъснато растат, като получава доходи от продажбата на пушки и оптични мерници и извън Русия – за това свидетелстват 44 представители с публикувани контакти в брошурата на компанията, която продава продукти в целия свят.

EDGun има представители в България, Турция, Гърция, Сърбия, Испания, Швеция, Великобритания, Франция, Италия, САЩ, Тайланд, Венецуела, Бразилия, Ливан, Саудитска Арабия, Иран и още десетки страни. Основният пункт за продажба в Европа на EDGUN е в Испания, като оттам руските оръжия се изпращат в цяла Европа. Компанията има представителство и в САЩ. По-любопитното е, че пушките EDGun се продават дори в Украйна, за което свидетелстват обявите на отделни търговски дружества.

За връзката на „Калашников“ с EDGun

В канала на EDGun в YouTube можете да намерите видеоклип с участието на Едуард Гафаров и човека, когото той нарича собственик на Alfa Precision. Във видеото Гафаров се обръща към клиентите във връзка с техните опасения, че EDGun използва цеви от руската компания Alfa Precision, а не от чуждестранни фирми. Бизнесменът обяснява, че те не са по-лоши от чуждестранните, и твърди, че той е първият, който тества модерни продукти на руския оръжеен пазар.

Името на човека до Гафаров във видеото не е посочено, като не е изключено това да е Михаил Козлов, собственик на компанията Alfa Precision от Ижевск. Освен това в публикация във „Вконтакте“ Гафаров заявява, че използва цеви на Alfa. Това означава, че цевите на Alfa се произвеждат от Ижевския механичен завод на санкционирания концерн „Калашников“ и бизнесменът ги използва при производството на въздушни пушки.

През 2015 г. ОАО „Ижевски механичен завод“ и ОАО „Концерн Ижмаш“ бяха включени в списъка със санкции на САЩ. Това означава, че на гражданите на САЩ и ЕС е забранено да контактуват с тези предприятия.

Същевременно на уебсайта на EDGun се посочва, че компанията продава цеви от двама производители – Lothar Walther (Германия) и Alfa Precision (Русия). Руските продукти са около половината от продажбите на компанията. Цевите на IMZ пък се използват за пушки, които EDGun изнася в 44 държави.

Съветът на ЕС отговаря за решенията на блока за санкциите въз основа на предложенията на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурността. Засега EDGun още не е под прицела им. "Калашников" разработва нови дронове-камикадзе

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички