На фона на рокади в Alibaba: Джак Ма стана университетски преподавател


На фона на рокади в Alibaba: Джак Ма стана университетски преподавател
Снимка: Getty Images

2048

Основателят на технологичния гигант Alibaba Джак Ма е започнал да изнася лекции като гост-професор в Токийския университет. CNN отбелязва, че известният китайски предприемач се отдалечава все повече от своята бизнес империя след регулаторните репресии, които му наложи Пекин.

Ма е преподавал на студенти по време на специален 2-часов семинар в Токийския университет вечерта на 12 юни. Лекцията била за философията на управлението и как студентите могат да постигнат успех, според изявление на университета. Беседата на Ма – пред студенти от Япония, Китай, Индия, Малайзия и други страни – се основавала на „богатия му опит и познания за предприемачеството и иновациите“, се добавя в изявлението.

Джак Ма до голяма степен изчезна от публичното пространство, след като разкритикува китайските регулатори по време на реч в Шанхай в края на 2020 г. Дни след изказването му Пекин положи началото на безпрецедентна регулаторна репресия срещу китайската интернет индустрия и частния сектор, включително рекордна глоба от 2,8 млрд. долара на Alibaba Group за нарушаване на антитръстовите правила. Оттогава насам Ма прекарва повече време в Хонконг, Испания и Япония, където живее неговият близък приятел и инвеститор в Alibaba, главният изпълнителен директор на японския технологичен гигант Softbank Масайоши Сон.

Тази година Ма се появява публично по-често с видим акцент върху изследователската дейност и преподаването. През април Университетът на Хонконг обяви, че Ма ще се присъедини към преподавателския колектив за следващите 3 години. Предприемачът стана професор в Токийския университет на 1 май, а периодът му на престой там е до 31 октомври.

Междувременно технологичният гигант обяви и нов председател и главен изпълнителен директор, като разкри изненадващ план за замяна на Даниел Джан начело на компанията, която намалява пазарния си дял и се затруднява да съживи растежа си след COVID, предава Bloomberg.

Изпълнителният заместник-председател Джоузеф Цай ще се издигне до председател, а ръководителят на отдела за електронна търговия Еди У ще замени Джан като главен изпълнителен директор, обявиха от компанията. Промените ще станат факт от 1 септември.

Шокиращото напускане на Джан се случва, след като Alibaba обяви преструктуриране на 6 части, за да се опита да стимулира растежа и да създаде семейство от самостоятелни индустриални гиганти. Концернът представи тази грандиозна визия, след като китайският лидер в електронната търговия отчете трето поредно тримесечие на едноцифрен ръст на приходите, като засили опасенията, че възстановяването на потребителските разходи в Китай може да се окаже по-далечно от очакваното. Краят на китайския гигант Alibaba - разделя се на 6 отделни компании 

Джан ще се съсредоточи изцяло върху облачния бизнес, съобщиха от компанията. От декември насам Джан изпълнява функциите на главен изпълнителен директор и председател на групата, както и на ръководител на звеното за облачни услуги на китайския технологичен гигант.

„Това е подходящият момент да направя промяна, предвид важността на Alibaba Cloud Intelligence Group, която напредва към пълно отделяне. Очаквам с нетърпение да работя в тясно сътрудничество с Джо и Еди в следващите месеци, за да осигуря безпроблемен преход“, цитиран е Джан.

Преструктурирането на Alibaba е кулминацията на продължилите години промени в компанията, които целят да я направят по-гъвкава, след като Джак Ма се оттегли от ръководството на компанията през 2019 г. В рамките на преструктурирането различните бизнеси на Alibaba ще бъдат разделени на 6 основни области: изчисления в облак, китайска електронна търговия, глобална електронна търговия, цифрово картографиране и доставка на храна, логистика и медии и развлечения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Джак Ма си намери нова работа

Основателят на Alibaba се завърна в Китай

Историята на Alibaba: Пътят от малкия апартамент до световна империя

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички