Постоянният комитет на Бернската конвенция реши, че ветропарковете край Калиакра са безопасни за биоразнообразието в района


Постоянният комитет на Бернската конвенция реши, че ветропарковете край Калиакра са безопасни за биоразнообразието в района
Снимка: AES

2801

ВяЕЦ „Свети Никола“ е в основата на Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите пернати

Благодарение на предприетите от вятърните паркове в региона на Калиакра мерки и внедрените мониторингови системи, съоръженията не представляват заплаха за опазване на природата и биоразнообразието в района. Това стана ясно след като в Страсбург бе прекратено делото за изграждането на ветропаркове в района на Калиакра и Балчик. В края на ноември на свое заседание Постоянният комитет на Бернската конвенция с единодушно съгласие взе решение да затвори досието по случая „Калиакра“, свързан с инвестициите във ВЕИ в Североизточна България. Досието бе отворено през 2004 г. През 2007 г. Постоянният комитет на Конвенцията отправи препоръка към България, съдържаща редица изисквания. Комитетът отчете предприетите мерки от страна на ВяЕЦ „Свети Никола“ като най-голям вятърен парк в България, както и на останалите инвеститори във ветропаркове в региона, Министерството на околната среда и водите и на останалите компетентни институции.

Още с пускането в експлоатация на ВяЕЦ „Свети Никола“ във вятърния парк работи и система за мониторинг и защита на птиците. Ето защо ВяЕЦ „Свети Никола“ е в основата на създадената преди години Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, към която са присъединени и останалите вятърни паркове в района на Калиакра. Интегрираната система е напълно съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици. Тя съчетава мониторинга на мощни радарни системи и работата на терен на опитни орнитолози. Системата минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, защото при необходимост орнитолозите издават заповеди за спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи. Това осигурява безопасен коридор за преминаване на мигриращите птици, защото защитата им и опазването на биоразнообразието е приоритет на AES България. В резултат от пускането в действие на Интегрираната система през последните повече от 10 години няма регистриран нито един инцидент с птици от видовете с консервационна значимост.

Със своите 156 МВт. мощност вятърният парк „Свети Никола“ осигурява около 20% от общо инсталираните ветрови мощности в България.

______________

За AES България

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aesbulgaria.com. Последвайте AES България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За AES

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която ускорява бъдещето на енергията и е включена в списъка Fortune 500. Заедно с многото наши заинтересовани страни ние подобряваме живота като доставяме по-зелени, по-интелигенти енергийни решения, от които светът се нуждае. Нашият разнообразен глобален екип е отдаден на постоянното новаторство и на високите оперативни резултати, докато си сътрудничи с нашите клиенти за техния стратегически енергиен преход и докато продължава да отговаря на техните енергийни нужди днес.

За повече информация, посетете www.aes.com.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79599
 • GBP
  1
  2.32757
 • JPY
  100
  1.13139
виж всички

Най-четени новини


виж всички