Schneider Electric предлага пълно портфолио от решения за центровете за данни


Schneider Electric предлага пълно портфолио от решения за центровете за данни
Снимка: Schneider Electric

1698

Интервю с Емил Киров, ръководител на ИТ направлението на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово:

Г-н Киров, кои са най-важните актуални тенденции при центровете за данни?

Всички сме всекидневни участници в дигиталната трансформация на света. Всичко около нас е данни, при това - нарастващо количество. Това включва всички IoT (“интернет на нещата”) устройства и приложения. Всички обменяне снимки и видео, които също са данни. Всъщност целият свят се превръща в данни. И тяхното количество се увеличава експоненциално - очакванията са да нарасне с 23% до 2025 г.

Центровете за данни трябва да обслужат цялото това потребление в “облака”. Първо те трябва да намерят къде да съхраняват тези обеми, което означава повече и по-големи центрове. Второ, те трябва да осигурят нарастващите изисквания на потребителите за скоростта на обмен на информацията, за което роля играят 5G мрежите и, като цяло подобрената свързаност.

Друго основно изискване към центровете за данни е устойчивостта. Тя е нещо повече от модерна дума. Всички би трябвало да се стремим, и днес и в бъдеще, към по-голяма екологична устойчивост.

Кои са основните предизвикателства пред операторите на центрове за данни и как Schneider Electric им помага да се справят с тях?

Като специалист в дигиталната трансформация и един от най-големите производители на електрооборудване, Schneider Electric е пряко замесена в решаването на тези проблеми. Основните направления, в които можем да помогнем, са цифровизация и решения за автоматизация и управление на енергията.

Сигурността на данните е предизвикателство, особено при тези скорости и обеми. Непрекъсваемостта на работата е критично важна за центровете за данни. През тях минават всички бизнес процеси на техните клиенти. Никой не би искал неговият бизнес да спре в определен момент. Това води до много завишени изисквания към центровете.

Предизвикателство за тях е и цената на електрическата енергия, което разбира се важи и за всички други потребители. Тук трябва да се работи върху системни решения, които да понижават цената на електроенергията и да я правят все по-екологична.

Управлението на данни изисква много електрическа енергия. Очакванията са, електрическото потребление в IT сектора да се увеличи с 50% до 2030 г., за да достигне 3200 ТВч, а до 2040 г. ще надхвърли 20 хил. ТВч.

Можете ли да ни разкажете за решенията на SE за физическата инфраструктура на центровете за данни?

Schneider Electric има пълно портфолио от продукти, решения и услуги, които са необходими за центровете за данни. Тук сериозен фактор е дългогодишният ни опит в електрооборудването. Можем да осигурим захранването от трафопоста и уредбите средно напрежение, апаратурата ниско напрежение и UPS устройствата, за да гарантираме непрекъсваемостта на захранването. Стигаме и до продуктите за крайно електроразпределение в центъра за данни, включително шкафовете за поставяне на активното IT оборудване - като сървъри, устройства за съхранение на данни и суичове.

Допълваме офертата и с прецизна климатизация. Добавяме и целия набор от софтуерни платформи, които осигуряват мониторинг и управление на центъра за данни. Разполагаме и със собствен сервизен отдел, който може да подпомага дейността на центъра. Т.е. предлагаме цялостно решение, което включва всичко без активното IT оборудване и пожарогасителната система.

Как решенията за мониторинг и управление на SE помагат на клиентите да подобрят ефективността и надеждността на своите центрове?

Софтуерните платформи на Schneider Electric са обединени под името EcoStruxure. Те са с различна насоченост и различни приложения за клиентите, независимо дали става дума за центрове за данни, за сгради, индустрия, енергетика, и т.н.

Различните софтуерни продукти може да бъдат комбинирани според конкретните нужди на клиента. Ако започнем с електроенергията, имаме т.нар. Power Monitoring Expert, чиято основна роля е мониторинг и наблюдение на електрическата енергия. Той наблюдава и съобщава за всички събития в електрическата инсталация. Това включва различни аларми, в комбинация с графики, таблици и анализи. Този продукт е най-масово приложим във всички видове индустрии.

Имаме и специализираната платформа EcoStruxure IT, която наблюдава, да речем, състоянието на UPS-те, животът на батериите, и различните видове показатели на околната среда в центъра за данни. Целта е непредвидените прекъсвания превантивно да бъдат сведени до нула. Имаме и платформа за сградна автоматизация, т.нар. BMS, която може да намери приложение в един център, като има възможност да управлява микроклимата и да обедини различните видове платформи.

Какво прави Schneider Electric, за да гарантира сигурността на центровете за данни?

Тук можем да помогнем в две направления. Първото е сигурността на физическата инфраструктура на центъра за данни. Тя често е подценявана, защото киберсигурността е по-актуална като тема.

Какво обаче представлява физическата сигурност? Това е система от сензори, които може да бъдат вградени в центъра за данни на клиента, за да обезпечат непрекъснатата работа на оборудването. Това са датчици за температура, за дим, за влага и за вибрации, които могат да регистрират пожар, земетресения или наводнение, и съответно да включат или изключат застрашеното оборудване, да регистрират събитието и/или изпратят аларма чрез SMS или мейл до отговорните служители.

Имаме и система за видеонаблюдение, за да се знае кой и кога е работил с оборудването. Може да бъдат инсталирани електронни ключалки с карти за достъп. Това е много важно за колокационни центрове, където всеки клиент, и никой друг, трябва да има достъп до своето оборудване. Същото важи и за институции, при които има строго разписани нива за достъп.

Как бихте описали концепцията на Schneider Electric за изграждане на центрове за данни?

Практиката показва, че често има разминаване между това, което клиентът иска и това, което се получава накрая. Затова ние предпочитаме, когато е възможно, да бъдем включени още от самото начало, за да консултираме клиента, който е решил да направи инвестиция в център за данни. Бихме могли да помогнем с разработване на концепция, която да бъде гарантирано работеща. При това процесът не спира когато центърът заработи. След това ние оставаме до клиентите като партньори. Можем да им предложим сервизна поддръжка и да им помагаме да се подобряват ефективността на своите центрове за данни. Ползата за тях се измерва с по-ниски оперативни разходи, енергийна ефективност, оптимизиране на ресурсите, надеждност и екологична устойчивост - насоки, в които Schneider Electric има лидерски позиции.

Какво да очакваме от развитието на центровете за данни в бъдеще?

В началото засегнахме въпроса с експоненциалния растеж на данните. Според проучванията до 2030 г. 90% от населението на света ще има интернет. А IoT ще свърже до 500 млрд. устройства, в сравнение с 20 млрд. днес. Ще ставаме още по-зависими от данните и ще генерираме все повече от тях. Съответно центровете за данни ще стават все повече и все по-големи. Съответно, този бизнес ще продължи да се развива добре.

В България все още нямаме големи проекти за центрове за данни, както в някои съседни страни като Гърция и Румъния. Очаквам големите инвеститори, като Google, Microsoft и т.н., да започнат да ни разпознават като добра дестинация. Смятам, че сме атрактивни и че бъдещето предстои.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички