Шефът на Uber работи като доставчик за няколко часа и спечели 106 долара


Шефът на Uber работи като доставчик за няколко часа и спечели 106 долара
Снимка: Getty Images

2696

Шефът на Uber Дара Косровшахи прекара част от уикенда, работейки на първа линия в UberEats, звеното за доставки на компанията, посочва самият той в Twitter. Той е прекарал няколко часа като доставчик през почивните дни, става ясно от публикацията, цитирана от Business Insider.

Косровшахи e изпълнил 10 доставки, като е бил на линия 3.5 часа, докарвайки си 106.71 долара, включително бакшишите. Това прави печалба в размер на 30 долара на час. Служителите на UberEats получават заплащане на всяка доставка и на всяка измината миля.

Възнаграждението на Дара Косровшахи за 2020 година достига 12 млн. долара, включително опции за закупуването на акции. Това е около 340 пъти повече от сумата, която би печелил като доставчик на пълно работно време.

Друга публикация на изпълнителния директор на Uber показва как е заработил 106 долара в рамките на 6 часа, което би правило по 19 долара на час.

Потребители на Twitter обаче коментират, че сумата показана в публикацията и тази посочена от Косровшахи не съвпадат.

Говорител на компанията посочва, че несъответствията се дължат на взета почивка и получени бакшиши след края на работната смяна. Клиентите на UberEats могат да дадат бакшиш на доставчика и на по-късен етап – до 90 дни след поръчката.

В неделя Дара Косровшахи отново публикува резултати от работата си като доставчик – 6 доставки за 2 часа, посочвайки, че не се е справил толкова добре колкото първия ден заради натоварения трафик. Освен това е получил по-малко бакшиши, оформяйки печалбата си на 50 долара.

Запитан дали някой го е разпознал, той отвръща: „Ползите от това да си с маска!”.

Работниците в споделената икономика, особено тези работещи за Uber, често изтъкват липсата на твърдо заплащане и трудови ползи, осигурявани от работодателя. В миналото компанията посочва, че шофьорите, работещи за услугата за споделено пътуване, печелят средно около 25 долара на час.

Но доставчиците в UberEats обикновено печелят по-малко от това.

По данни на Glassdoor, средното заплащане на служител в UberEats възлиза между 12 и 18 долара на час.

За сравнение, средностатистическият доставчик на храна, не само тези работещи за Uber, печели около 13 долара на час, сочат данните на Payscale.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички