Силен ръст на акциите на Intel след новина за оставката на шефа на компанията Боб Суон


Силен ръст на акциите на Intel след новина за оставката на шефа на компанията Боб Суон
Снимка: Getty Images/Guliver

1723

Главният изпълнителен директор на Intel Corporation Боб Суон ще подаде оставка на 15 февруари, съобщи бизнес телевизия CNBC, позовавайки се на източници, близки до въпроса, предаде БНР. 

Според информацията Суон ще бъде заменен от настоящия изпълнителен директор на компанията VMWare Пат Гелсингер. 

Суон беше назначен за главен изпълнителен директор на Intel през 2018 г. и през 2019 г. му беше предоставена цялата власт в компанията. Преди да се присъедини към производителя на процесори като главен финансов директор през 2016 г., Боб Суон е бил финансов директор в няколко компании, включително в eBay. 

По време на управлението на Суон технологичният гигант Intel понесе удари от конкуренти. През лятото Intel съобщи, че чиповете му от последно поколение ще бъдат забавени, докато процесорите на конкурента AMD вече се доставяха за лаптопи. Компанията Apple пък обяви през есента, че ще използва собствени микропроцесори в своите Mac компютри, прекъсвайки 15-годишно партньорство с Intel за доставките на негови чипове. 

За това не е изненада, че след новината за оставката на Боб Соун акциите на Intel поскъпнаха при старта на днешната търговия а Уолстрийт с над 9%. 

Междувременно Intel Corporation потвърди, че Боб Суон ще бъде наследен на 15-и февруари от Пат Гелсингер. 

"Пат е доказан технологичен лидер с отличителен опит в иновациите, развитието на таланти и дълбоките познания за Intel. Той ще продължи да се основата на ценности, базирани на културния лидерски подход с хипер фокус върху оперативното изпълнение", се посочва в изявление на борда на Intel и се добавя: "Оценяваме високо Боб Суон за неговото лидерство и значителен принос през този период на трансформация за Intel". 

Гелсингер, който е изпълнителен директор на VMware от 2012 г., беше първият главен технологичен директор на Intel Corporation, старши вицепрезидент и генерален мениджър на Digital Enterprise Group, преди да напусне компанията през 2009 г. 

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички