След стачка на работниците: Заводът на Liebherr край Пловдив вдига ваучерите до 200 лева


След стачка на работниците: Заводът на Liebherr край Пловдив вдига ваучерите до 200 лева
Снимка: Либхер България

17755

Германската компания Liebherr ще увеличи заплащането на работниците си в България след масов протест. Ръководството на предприятието обеща скоро да повиши ваучерите до максималните 200 лева. Доскоро те бяха за 80 лева, после се вдигнаха до 140 лева.

Компанията бе принудена да вземе това решение, след като във вторник множество нейни работници излязоха на протест площадката на предприятието, което затрудни за кратко производството, съобщиха пловдивски медии. "Либхер" има над 2000 служители в България.

Недоволството на работниците е продиктувано от минималното увеличение от 6% на заплатите на всички служители и повишаването на цената на храната в служебния стол. Според протестиращите увеличението на възнагражденията не компенсира дори официалната инфлация от 10%, а поскъпването и на храната в стола практически изяжда нарастването на заплатите им.

От "Либxep Бългapия" посочват, че решението за увеличение на заплатите с 6% на всички служители е било взето много преди избухването на войната в Украйна. Ваучерите пък са били повишени до 140 лв., което прави 10-11% общо увеличение на cpeднaта нeтнa зaплaтa в пpoизвoдcтвoтo. През последния месец и половина бизнесът на германската компания страда от безпрецедентно високи цени на всички материали и суровини за производството, както и от повишени логистични разходи с над 70 на сто.

От компанията изтъкват, че за 21 години, откакто работят в България, не е имало нито един случай, в който да забавят изплащането на заплатите. Всяка година възнагражденията се преразглеждат и се актуализират спрямо нивото на инфлация и на работно натоварване. "В повечето случаи ръстът на заплатите значително е изпреварвал нивото на инфлация и винаги е над средния за региона", без допълнителните социални придобивки, обобщава Христо Георгиев, управител "Финанси и администрация" нa "Либxep-Xaycгepeтe Mapицa". Вдигат заплатите в три бранша

Компанията не спря производството си и по време на пандемията, успешно реорганизира процесите си и за първи път достигна приходи от половин милиард лева (503 млн. лв.) в България, което с над 10% повече спрямо 2019 г. Скокът на оборота се дължи на повечето поръчки през 2020 г., което доведе и до наемането на нови 200 работници в производството. Компанията е увеличила и печалбата си до 34.1 млн. лв. през 2020 г., което е ръст от над 9 на сто.

Какви са заплатите в "Либxep"

Стартовата брутна заплата на обикновен работник в "Либхер" може да стигне 1620 лева. Това включва основна заплата от 1205 лева, до 20% производствен бонус, до 15% бонус за присъствие (тоест месец без отпуски и болнични), ваучери за храна на стойност 140 лева, плюс добавка за поевтинена храна във ведомствения стол на стойност от 52 лева. В обявите е упоменато също, че добавката за нощен труд е минимум 2.60 лева на час. Това са условията за позиции монтажници в производството и работници в звено Бояджийско, за които се изисква средно образование.

Според работници обаче производственият бонус е много трудно постижим, защото нормите били високи, пише вестник "Марица".

Заради недостига на кадри от първи април фирмата е осигурила безплатен транспорт и от населените места в региона на Карлово – Карлово, Сопот, Баня, Песнопой, Долна Махала и др.

Един от пионерите в Тракия икономическа зона

"Либxep" е един от първите големи чуждестранни инвеститори в Тракия икономическа зона. Още през 2000 г. край Радиново отвори заводът за фризери и хладилници на германската компания. През 2009 г. се откри предприятие за производство на отоплителни, вентилационни и климатични системи, а през 2021 г. заработи ново съоръжение, където се произвеждат бетоновози.

Дeйнocттa нa гepмaнcĸaтa фиpмa край Пловдив e пpивляĸлa oщe няĸoлĸo чyждecтpaнни ĸoмпaнии, нeйни ĸoнтpaгeнти, ĸoитo ca oтĸpили зaвoди в TИЗ. "Либxep" paбoти и c мнoгo мecтни пoдизпълнитeли, така чe блaгoдapeниe нa тaзи фиpмa в peгиoнa ca ocигypeни xиляди пocтoянни paбoтни мecтa.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ваучери по 200 лева за Великден и по-високи заплати в завод "Арсенал"

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички