След трудностите заради скъпия газ: "Неохим" отчете 79 милиона лева печалба


След трудностите заради скъпия газ: "Неохим" отчете 79 милиона лева печалба
Снимка: Topsoe.com

2459

Димитровградският торов завод "Неохим" реализира 646 милиона лева приходи и 79 милиона лева нетна печалба.

Предприятието има 70-годишна история и сериозни позиции на пазара и е сред най-големите работодатели в региона, с общо около 700 служители. Също така е и вторият най-голям консуматор на природен газ в България след "Топлофикация – София". Именно високата цена на синьото гориво стана повод преди месеци политици да заговорят за фалит на "Неохим", а работниците да се притеснят, че ще останат без работа. Голям наш завод затвори заради скъпия газ, освобождава работници

Отново заради високите цени на газа през август заводът започна годишния си ремонт по-рано от планираното. През октомври профилактиката приключи и "Неохим" отново заработи.

От отчета му за последното тримесечие става ясно, че заводът приключва 2022 година с добри финансови показатели. Освен много високите приходи и нетна печалба, ръстове са регистрирани както на българския, така и на международния пазар. Най-много средства носи на дружеството амониевият нитрат, следван от амоняка, като скокът в приходите в лева е почти двоен.

Заедно с това в "Правителствени финансирания" са записани 16,68 милиона лева при малко под 3 млн. лв. през 2021 г., като вероятно това са държавните компенсации за тока и газа за индустрията. Разходите за суровини са повече от двойни – 435 млн. лв. срещу 209 млн. лв. през 2021 г. Сходна е ситуацията и при горивата и енергията – 38 млн. лв. срещу 20 млн. лв.

Тези резултати на "Неохим" не са изненада в глобален мащаб – войната в Украйна ограничи присъствието на световния пазар на компаниите от Русия и Беларус, които са в топ 3 по производство на изкуствени торове и така засили търсенето за останалите играчи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Икономист: Все повече заводи ще затварят заради скъпия газ

Авария спря производството в голям наш химически завод

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички