Сменят името на сладоледите Eskimo, било расистко


Сменят името на сладоледите Eskimo, било расистко
Снимка: Dreyer's

6473

След близо 100 години, сладоледът Eskimo ще получи ново име. Компанията Dreyer’s Grand Ice Cream иска да обърне внимание на расовото равенство и намира името "ескимо" за "пренебрежително", пише CNN.

Ваниловият сладолед с шоколадова обвивка е поредният продукт, който променя името си на фона на антирасистките протести, обхванали САЩ и Европа. Преди това имената или логата на популярни свои артикули промениха Aunt Jemima, които предлагат миксове за палачинки, сиропи и други продукти за закуска, както и производителя на ориз и сосове Uncle Ben’s.

Решението за промяната на името на Eskimo идва в контекста на световните демонстрации срещу полицейското насилие и институционалния расизъм. Протестите се провеждат като част от движението "Животът на чернокожите има значение" (Black Livеs Matter), започнали след смъртта на чернокожия арестант Джордж Флойд.

Компанията, която произвежда Eskimo, преразглежда политиката си от известно време, казва неин говорител. Терминът се използва широко в Аляска и се отнася за местните инуити и юпики.

"Това название се смята за пренебрежително на много други места, защото е дадено на местните от други хора и се смята, че означава "който се храни със сурово месо", казват от компанията.

Лингвисти са на мнение, че думата има друг произход, базиран на дума, която означава "да плетеш зимни обувки". Но хората в Канада и Гренландия предпочитат да не бъдат наричани така.

Бивши собственици на Dreyer’s са Nestle. През 2019 г. гигантът продава фирмата на Froneri в сделка за 4 млрд. долара.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички