Украйна сложи етикет на Bacardi за "международен спонсор на войната"


Украйна сложи етикет на Bacardi за "международен спонсор на войната"
Снимка: iStock

2269

Bacardi, най-голямата непублична компания в света за производство на спиртни напитки, чиято американска централа е в Корал Гейбълс, беше санкционирана от Украйна заради разширяването на дейността си в Русия, предаде ДПА.

Украинското правителство обяви, че компанията е оказала икономическа подкрепа за войната, водена от руския президент Владимир Путин.

Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна включи вчера Bacardi Limited, базиран в Хамилтън, Бермудски острови в списъка си с „международни спонсори на войната“, обвинявайки компанията, че подкрепя руската икономика и спонсорира „агресията срещу Украйна“.

„След руската инвазия в Украйна Bacardi продължава да доставя продукти на стойност милиони долари на Русия и да привлича нови служители там“, обяви агенцията в комюнике, добавяйки, че компанията е платила над 12 млн. долара под формата на данъци върху приходите в Русия.

Определянето „международен спонсор на войната“ не носи юридически последствия като замразяване на активи или забрана за пътуване. Целта ѝ е да нанесе щети върху репутацията на големи международни компании, които продължават да правят бизнес с Русия през войната. Понастоящем в списъка са 32 компании, включително Unilever и Procter & Gamble.

Bacardi не отговори на молбата за коментар на "Маями Хералд".

Включването на Bacardi в черния списък на Украйна идва 3 дни, след като американският вестник Wall Street Journal излезе с подробности как тя не е спазила по-ранното си обещание да спре износа за Русия малко след началото на войната в Украйна.

Вместо това Bacardi – в Русия внесъл стоки за 169 млн. долара между юни 2022 г. и юни тази година и обяви, че приходите му са нараснали с 314 млн. долара за 2022 г.

Други преки конкуренти като Pernod Ricard, дистрибутор на рома Havana Club, чиято търговска марка беше предмет на съдебен спор между Bacardi и кубинската държавна компания Cubaexport, напуснала руския пазар след войната в Украйна.

Основан в Сантяго де Куба през 1862 г. от Факундо Бакарди Масо, Bacardi продава своя едноименен ром и други популярни марки като водката Gray Goose, текилата Patron и вермута Martini в над 170 страни, пише в уебсайта.

Семейството е било принудено да напусне в изгнание, след като Фидел Кастро е конфискувал активите им без компенсация през 1960 г., но е продължило да произвежда ром в дестилерии в Пуерто Рико и други места. През 1965 г. компанията отворила офис в Маями, а след това се е преместила в настоящата си локация в Корал Гейбълс през 2006 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Bacardi купува производителя на текила Patron

Руснаците вече пият по-малко водка. Каква е причината?

Руснаците пият все повече алкохол: Отчетоха сериозен скок на продажбите в Русия

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички