В опит да спести 5,5 млрд. долара: Disney предприема реорганизация и съкращения


В опит да спести 5,5 млрд. долара: Disney предприема реорганизация и съкращения
Снимка: iStock

1953

Главният изпълнителен директор на Walt Disney Боб Айгър обяви, че възнамерява значително да преструктурира на най-голямата развлекателна компания в света, включително да съкрати 7000 служители и да намали разходите с 5,5 млрд. долара, предава Bloomberg.

Икономиите включват съкращаване на 3 млрд. долара от бюджета за филми и телевизионни предавания, а остатъка – в области, несвързани със съдържанието. "Около 1 млрд. долара от икономиите вече са в ход", заяви Айгър при конферентен разговор с инвеститорите.

Като част от промяната главният изпълнителен директор на Disney обяви, че компанията ще бъде реорганизирана в 3 подразделения: развлекателно, което включва основните телевизионни, филмови и стрийминг дейности; спортните мрежи ESPN; и подразделение за тематични паркове, включващо круизни кораби и потребителски продукти.

Според мениджъра реорганизацията цели да подобри маржовете на печалбата. Тя е третата му голяма трансформация на бизнеса след усилията за укрепване на филмовите франчайзи чрез придобивания и развитието на онлайн бизнеса.

Айгър, който се върна начело на компанията през ноември, след като наследникът му Боб Чапек беше уволнен, е принуден да подобри резултатите. Инвеститорът активист Нелсън Пелц иска място в борда на годишното събрание на 3 април, като твърди, че акциите на Disney не са се представили добре и компанията се нуждае от по-добър контрол на разходите.

Акциите на Disney поскъпнаха в следборсовата търговия след съобщението и отчета на компанията, показал по-високи тримесечни приходи и печалба, водени от подразделението за тематични паркове.

На конферентен разговор с анализатори Disney заяви, че не планира да отделя ESPN – възможност, която според Айгър е била проучена, но отхвърлена в негово отсъствие. В областта на развлеченията Disney ще намали разходите за филми и телевизионни предавания, които според Айгър са станали "изключително скъпи" в последните години заради конкуренцията. В крайна сметка Disney ще предлага мрежата ESPN като "а ла карт опция онлайн", но няма непосредствени планове за това.

Айгър заяви и че усърдието на Disney да увеличи абонаментите за стрийминг е довело до неустойчиви ценови промоции, които компанията няма да прилага толкова често. В последните месеци инвеститорите се съсредоточиха върху потенциалната рентабилност на огромните инвестиции на медийната индустрия в онлайн филми и телевизионни предавания. "Ще продължим да търсим абонати, но ще сме по-предпазливи в начина, по който го правим", посочи главният изпълнителен директор. Задава се нов стрийминг гигант за 150 млрд. долара

Големите загуби в стрийминга доведоха до отстраняването на Чапек в края на 2022 г. и завръщането на Айгър, който ръководеше компанията от 2005 до 2020 г. Базираният в Бърбанк, Калифорния, развлекателен гигант цели да постигне рентабилност в стрийминга в следващата година и да отблъсне Пелц, който държи дял за около 1 млрд. долара.

"Айгър е правилният човек, който трябва да направи това, а Пелц критикува грешния човек", смята Рос Гербер, главен изпълнителен директор на фирмата за управление на активи Gerber Kawasaki, в интервю за Bloomberg.

Компанията на Пелц, Trian Partners, одобрява стъпките на Disney, като ги представя като резултат от неотдавнашната кампания на инвеститора. "Радваме се, че Disney се вслушва", споделя говорител в изявление, изпратено по електронната поща.

Айгър също заяви, че Disney може да генерира продажби от създаването на програми за конкуренти, като обмисля да лицензира повече филми и телевизионни сериали, след като години наред държеше по-голямата част от заглавията само за собствените си услуги.

Disney съобщи, че печалбата за периода, приключил на 31 декември, възлиза на 99 цента на акция – над средната оценка на анализаторите за 74 цента. Приходите са нараснали със 7,8% до 23,5 млрд. долара, малко над прогнозите.

Абонатите на стрийминг бизнеса Disney+ са спаднали с 1% през тримесечието до 161,8 млн. души – първият подобен спад – на фона на отмяната на услугата Hotstar в Индия, след като Disney загуби правата за стрийминг на крикет там. Загубите в стрийминг бизнеса нарастват над два пъти до 1,05 млрд. долара спрямо миналата година, но представянето е по-добро от прогнозите на ръководството отпреди 3 месеца. Disney пуска стрийминг платформа, с която ще конкурира Netflix

"Работата, която вършим, за да променим облика на нашата компания около креативността, като същевременно намалим разходите, ще доведе до устойчив растеж и рентабилност на нашия стрийминг бизнес, ще ни позиционира по-добре, за да се справим с бъдещите смущения и глобалните икономически предизвикателства, и ще донесе стойност за нашите акционери", смята Айгър.

Парковете на Disney продължават да блестят, като приходите в това подразделение нарастват с 21% до 8,74 млрд. долара, а печалбата – с 25% до 3,05 млрд. долара. Резултатите включват продажби и печалби от потребителски продукти, които нямат съществени промени.

Компанията планира да добави преживяване "Аватар" в своя парк Disneyland в Южна Калифорния.

Приходите от традиционния бизнес на Disney в областта на телевизионното излъчване и кабелната телевизия, като например ESPN, се свиват с 5% до 7,29 млрд. долара, а оперативната печалба се свива с 16% до 1,26 млрд. долара, засегната от слабостта извън САЩ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Disney отчете огромни загуби заради епидемията

Шефът на Disney винаги става в 4:15 и избягва технологиите сутрин

Кои шефове на технологични компании намалиха заплатите си и с колко?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички