Vodafone възнамерява да съкрати 1300 работни места в Германия


Vodafone възнамерява да съкрати 1300 работни места в Германия
Снимка: iStock

8241

Британската телекомуникационна група Vodafone смята да съкрати 1300 работни места в Германия, най-важният пазар за компанията, след като вече освободи 1000 души в Италия. Това обяви шефът на германския филиал, цитиран от Франс прес, предава БТА.

Планираните съкращения са 6,3% от 14 230 служители в най-голямата европейска икономика, където групата отчита спад на продажбите от 2022 г. Най-засегнати ще са административните и управленски позиции.

Междувременно Vodafone ще създаде 400 нови работни места в подразделенията за обслужване на клиентите, обяви в интервю за в. „Ханделсблат“ Филип Рог, ръководител на белгийския клон на телекомуникационния гигант.

Британската телекомуникационна компания е в криза. Акциите ѝ на борсата се сринаха сериозно по време на бившия главен изпълнителен директор Ник Ред, останал на поста от 2018 г. до изненадващата си оставка през декември 2022 г.

„Ако искаме да финансираме амбициите си, то трябва да преминем през този болезнен етап“, заяви Рог, който обеща „рестартиране“ на компанията.

Оборотът на Vodafone се е понижил с 0,4% през третото тримесечие, в резултат от спада на продажбите в Германия, Италия и Испания.

Телекомуникационният гигант вече обяви в средата на март, че смята да съкрати 1000 работни места в Италия, за да намали разходите и да се справи с конкуренцията в сектора на полуострова.

„Vodafone се сблъсква с натиск върху цените на акциите си, които са около най-ниските си равнища от 2002 г. в икономически контекст, отслабен от ускорената инфлация и скъпата електроенергия и на фона на несигурността, която властва на ръководно ниво след оставката на главния изпълнителен директор миналата година“, обясни Виктория Шолар, анализатор в Interactive Investors.

Vodafone е потърпевш и от слабия растеж в Европа и огромните разходи за разпространението на 5G технологията.

Филип Рог, заемал висш пост в Microsoft, е начело на Vodafone Germany от юли 2022 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Vodafone вече е най-големият телеком в Индия

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички