Военният завод "Арсенал" затваря врати, праща хиляди работници вкъщи


Военният завод "Арсенал" затваря врати, праща хиляди работници вкъщи
Снимка: БГНЕС

15740

Оръжейният завод "Арсенал" в Казанлък спира работа и изпраща в принудителен отпуск работниците и служителите си. Предприятието затваря врати на 17 януари няма да работи до 11 февруари. Принудителният отпуск е договорен между ръководоството и синдикатите, съобщиха от компанията.

Невероятното поскъпване на енергоносителите и суровините, силното поскъпване на металите на международните пазари, изключително високия пик на силнозаразния вариант "Омикрон" са основните причини за временното затваряне на завода, се казва в заповедта на директора на "Арсенал" АД Николай Ибушев, цитиран от фирмения сайт на оръжейната.

Предприятието е най-големият работодател в Старозагорска област, като в него работят близо 9000 души от региона. 

Работещите първо ще бъдат пуснати в платен отпуск, а който има желание, може да използва и неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж. Избралите този вариант ще получат ваучери за храна и здравноосигурителни вноски за сметка на работодателя. При неотложна производствена необходимост на цехове, звена и участъци ще бъдат изготвени и утвърдени списъци за работа, посочват от дружеството.

Това е вторият принудителен отпуск в оръжения завод от началото на пандемията. През март 2020 г. всички работници и служители на предприятието бяха пуснати в двуседмичен отпуск-карантина като мярка срещу разпространението на коронавируса. 

Впоследствие стана ясно, че "Арсенал" АД ще съкрати 2000 души заради спад на поръчките и забавяне на доставките на суровини. Кризисни мерки: Военният завод "Арсенал" съкращава 2000 работници

Коронавирусната пандемия, поскъпващите суровини и високите цени на енергията засегнаха тежко индустрията и редица предприятия затвориха врати.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Оръжейните заводи "Арсенал" отново ще работят

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички