Коронавирусът е смъртоносен за парите в брой


Коронавирусът е смъртоносен за парите в брой
Снимка: iStock/Guliver

13946

"Няма да има връщане на ресто, плащането в брой е подкопано от коронавируса" гласи заглавие във френския вестник Le Monde (Il n’y aura pas de retour en arrière: le paiement en liquide mis à mal par le coronavirus).

Вероятността за предаване на коронавируса чрез парични банкноти доведе до още по-голямо разпространение на цифрови методи за разплащане, пише френското издание. И макар за промяна на привичките да е нужно време, сега преходът на обществото към безналично разплащане ще бъде по-лесен.

Авторът на публикацията забелязал, че в парижките хлебарници и малки магазини се появили обявления, че с цел хигиена е за предпочитане безконтактно разплащане. При това са фиксирани и откази да се приеме заплащане в брой, което според Френската централна банка е незаконно.

Според статистиката, французите започнали по-рядко да пазаруват, но купуват повече наведнъж, тоест техният чек станал за по-голяма стойност, а наличните пари започнали да се използват за по-малки покупки.

Журналистът забелязва, че за първи път през цялото време на кризата французите не се тълпят край банкоматите, за да теглят пари. Напротив, теглят се 2 пъти по-малко пари.

Това безпокойство за предаване на вируса чрез пари се наблюдава и в други страни. Например централните банки на Южна Корея, Кувейт и Унгария започнали да стерилизират банкнотите и да ги поставят под карантина. Френските власти обаче считат, че банкнотите не осигуряват среда за дълъг живот на вируса.

Парите в брой постепенно си отиват. Какво идва след тях?

Недоверието към наличните пари се появява и благодарение на съветите на СЗО, която препоръчва използване на безналична система за заплащане с помощта на карти и телефони. Изданието привежда статистика на една френска банка, която регистрирала през април безналични транзакции до 60% от всички операции на стойност под 30 евро. Миналата година тази част била 40%.

Преди много купувачи се опасявали да платят с карта поради възможност за хакерска атака. Карантината обаче им помогна да направят тази крачка и вече няма път назад, отбелязват експерти. Сега и на мнозина малки предприемачи им се налага да осигуряват бизнеса си с възможността да правят безналични операции.

Наличните плащания и без това намалявали, но сега процесът се ускорил. Например от 2015 до 2018 г. броят на банкоматите във Франция намалял от 107 броя на 100 000 души до 98 броя, тоест почти с 10%. Печатането на банкноти обаче нараснало и е свързано с това, че еврото е стабилна световна валута.

Върху намаляването на популярността на парите в брой оказва влияние и разцветът на електронната търговия. На наличните пари основно се опират сенчестата икономика и тероризмът. Развива се и съвсем нова финансова сфера - криптовалутите. Те все още не намират широко приложение, но сегашните тенденции могат да се отразят и на тях.

Според експерти, предстои цифровизация и на документите. Френските банки засега се отнасят скептично, а технологичният бранш предлага проблемът да се обсъди след 10 години, пише Le Monde.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички