Петролът може да поевтинее до 10 долара за барел?


Петролът може да поевтинее до 10 долара за барел?
Снимка: iStock/Guliver

3872

Може ли петролът да се търгува срещу няколко долара за барел? Според консултантската компания Wood Mackenzie това е напълно възможно.

Цената на петрола може да падне до цена от порядъка на 10 долара за барел до 2050 г., ако светът успее да извърши бърз преход към електрифициране на енергийния пазар и изпълни поставените цели от Парижкото споразумение за климата, смятат от консултантската компания, цитирани от CNBC. 

Според доклад на Wood Mackenzie, ако световните лидери предприемат действия за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий до 2050 г., цел поставена от Парижкото споразумение, търсенето на петрол може да намалее "значително".

Според сценария на консултантската компания за засилено електрифициране на енергийния пазар, през 2050 г. ситуацията ще е достигнала ниво, при което най-замърсяващите въглеводороди ще бъдат изместени от главната роля, която заемат в настоящето.

При този сценарий, търсенето на петрол може да намалее с 70% до 2050 г. Wood Mackenzie прогнозира, че търсенето на петрол ще започне да намалява от 2023 г., като спадът всяка година ще бъде около 2 млн. барела на ден.

Докладът предполага, че цените на черното злато могат да изпаднат в "терминален спад", като международният еталонен сорт Брент ще падне до 37 долара – 42 долара за барел до 2030 г. За сравнение, фючърсите за суровия петрол тип Брент в момента се търгуват на цена от около 66 долара на борсата в Лондон.

Цените на петрола ще паднат до 28 долара – 32 долара до 2040 г., преди да достигнат диапазон от 10 долара – 18 долара през 2050 г., предвиждат от консултантската компания.

"Самодоволството" на големите петролни компании

Близо 200 държави по света ратифицираха Парижкото споразумение през 2015 г. Целта е да се ограничи повишаването на глобалната температура до по-малко от 2 градуса по Целзий спрямо нивата от преди индустриалната революция, както и да се положат усилия температурата да не се покачва с повече от 1.5 градуса по Целзий.

Това остава ключовият фокус преди 26-тата Конференция на ООН за изменение на климата (COP26), която е предвидена за края на 2021 г. Някои учени обаче смятат, че постигането на тези цели е невъзможно.

Скорошен анализ на ООН посочва, че обещанията дадени от нациите за намаляване на парниковите газове не са достатъчни, за да се избегнат разрушителните последици от изменението на климата.

Ан-Луиз Хитъл, вицепрезидент в Wood Mackenzie, отбелязва, че докладът им е евентуален сценарии, а не прогноза базирана върху реалността. "Въпреки това, петролната и газовата индустрия не могат да си позволят да останат самодоволни", казва Хитъл."Рисковете, свързани със стабилната политика за изменение на климата и бързо променящите се технологии, са твърде големи", предупреждава тя.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички