Адвокат: Може ли да се прехвърли фирма със задължения през 2020


Адвокат: Може ли да се прехвърли фирма със задължения през 2020

6084

Фирмената задлъжнялост провокира много собственици да търсят лесен изход от ситуацията. А през последните години най-лесният начин се оказва прехвърляне на фирмата на „сламен човек“ Потърсихме адвокат Янислав Стаматов от Адвокатска кантора Стаматов Тенчева и партньори, с въпроса: Може ли да се прехвърли фирма със задължения през 2020 г.? На този въпрос, той даде положителен отговор, с важни условности. Съществено важен аспект са вида на задълженията, споделя адвокат Стаматов.

Какво трябва да знаете за прехвърлянето на фирма с публични задължения към НАП?

Редът за осъществяване на сделката по прехвърляне на дружествени дялове е уреден в чл. 129 от Търговския закон. От 16.02.2018 г. законодателят въведе допълнителни изисквания към процедурата по прехвърляне на дялове на съдружник в ООД или ЕООД, с цел да защити интересите на работници и служители. За да впишете сделката по прехвърляне на дружествените дялове в Търговски регистър, е необходимо собственикът/управителят на фирмата да попълни и подпише декларация за липса на неизплатени трудови възнаграждения, обезщетения и осигуровки към работниците и служителите. Следователно, не може да прехвърлите фирма, с този вид публични задължения. Обратно, ако фирмата има натрупани задължения към НАП за ДДС и корпоративен данък, същата може да бъде прехвърлена, при наличие на заинтересован купувач.

Какви са рисковете от сделката?

Горното, не означава, че сделката не крие потенциални рискове за собственика/управителя на фирмата. Ако задълженията на дружеството останат непогасени, след прехвърляне на дяловете, и са налице особените обстоятелства, визирани в нормата на чл. 19 от ДОПК, собственикът на фирмата/управителят може да отговаря с личното си имущество за натрупаните фирмени задължения. В кантората сме имали не един случай, когато притеснени физически лица се свързват с нас, с обяснения как са запорирани личните им сметки, или как личните им автомобили са изнесени на публична продан за задължения на фирма, която са продали преди години. Препоръчваме ви да не се доверявате единствено на съвети от счетоводители, които имат поглед само върху счетоводната част на операцията и забравят за рисковете, които крие нейната правна страна. Подробности относно хипотезите, в които собственикът на капитала и управителят може да отговаря с личното си имущество за публични задължения на фирмата, сме разгледали в материал публикуван на официалния сайт на кантората. Управителят може да понесе и наказателна отговорност по чл. 227 б. от Наказателния кодекс, ако прокуратурата бъде сезирана и се установи, че последният не е подал молба за откриване на производство по несъстоятелност пред окръжния съд, в 30-дневен срок от датата на изпадане на дружеството в неплатежоспособност, свръхзадлъжнялост.

А може ли да се прехвърли фирмата със задължения към частни лица?

Да, не съществува законова забрана, за прехвръляне на дружествени дялове, ако фирмата има неплатен кредит, например. В същото време, управителят отново може да бъде подведен под наказателна отговорност по чл. 227б от Наказателния кодекс. И не се залъгвайте, че нормата не се прилага. Прокуратурата е длъжна да образува досъдебно производство, ако бъде подаден сигнал от кредитор или НАП, и се установи, че е осъществен съставът на чл. 227 б. от НК. В заключение, искам да обърна внимание на гражданите, че прехвърлянето на дружествени дялове на фирма със задължения е рисково начинание и следва да бъде внимателно обсъдено с адвокат, преди да се пристъпи към реализация на сделката. Ако сделката е вече изпълнена, и срещу вас е образувано ревизионно производство по чл. 19 от ДОПК, ви съветваме да потърсите специализирана помощ от самото начало.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.65931
 • GBP
  1
  2.15897
 • RUB
  100
  2.1539
 • JPY
  100
  1.57246
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  460.43
  442.13
 • Litecoin
  1
  102.80
  98.71
 • Ethereum
  1
  697.92
  670.66
 • Bitcoin
  1
  23596.95
  22675.69
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички