BI – задължителна част от арсенала на ритейл сектора в дигиталната ера


BI – задължителна част от арсенала на ритейл сектора в дигиталната ера

2603

От няколко години се наблюдава ускорена трансформация на ритейл сектора, а взаимодействието на потребителите с продуктите и марките вече е напълно различно.

Според проучване на Accenture Interactive клиентите все повече търсят персонализирано изживяване, като 91% са по-склонни да пазаруват от брандове, които разпознават, помнят и им предоставят подходящи оферти и препоръки. Именно променените навици на клиентите налагат компаниите да се адаптират, за да могат да запазят лидерските си пазарни позиции.

Тайната за успеха се крие в данните, а какъв по-добър начин те да бъдат събирани, анализирани и използвани освен чрез инструментите за бизнес анализи на данни. Този тип решения заемат все по-важно място в арсенала от бизнес системи на ритейл компаниите и имат потенциала да ги въведат с бързи темпове в дигиталната ера.

BI платформите предоставят широки възможности за превръщане на суровите данни в ценна информация, която да помогне при управлението на бизнеса и при справянето с актуалните предизвикателства: от осигуряването на безпроблемно потребителско изживяване, през подобряване гъвкавостта на веригата за доставки, до повишаване ефективността на обслужването във физическите магазини.

Приложенията на Business Intelligence системите в търговията на дребно са разнообразни, като могат да покриват както само някои, така и всички аспекти на бизнеса.

Сред възможностите за анализи на този тип решения, които позволяват на ритейл компаниите да са в крак с темповете на промяна, са:

 • Анализ на данните от всички канали за продажба – BI позволява да се обединят данните от всяка система, участваща в ангажирането на потребителите – от привличането до покупката. По този начин фирмите ще могат по-добре да разберат своите клиенти и въздействието на провежданите търговски и маркетинг кампании.
 • Анализ на дигиталния потребител и потребителската кошница – Анализът на данните за продажбите от дигиталните канали и другите точки за контакт помагат да се намалят незавършените поръчки, да се стимулират продажбите, да се подобрят кръстосаните продажби, както и да се осигури цялостно персонализирано изживяване.
 • Видимост на веригата за доставки от край до край и ефективност на доставчика – Оптимизирането на цялата верига за доставки е от ключово значение за гарантирането на безпроблемно потребителско пътешествие. От една страна анализът на данните подпомага осигуряването на бързи доставки на продуктите, гъвкавост при рекламациите и ефективен логистичен процес на връщане на стоките; а от друга допринася за поддържане на взаимно изгодни отношения с доставчиците и идентифициране на потенциални рискове, свързани с тях.
 • Ерозия на маржа – Навременният анализ на намаленията и бракуваните продукти позволяват да се избегне ерозията на маржовете, особено при търговията с пресни храни. Актуалната информация дава възможност да се наблегне на отстъпки за стоки с близък срок на годност, за да се стимулират продажбите и в максимална степен да се намалят загубите на компаниите.

Други  сценарии за анализ, които позволяват на търговците на дребно да трансформират бизнеса си към лидерство в дигиталната ера, могат да бъдат анализ на данните от интернет на нещата, оценка ефективността на физическите магазини, използване на локацията за измерване на ключови показатели за всеки ритейл бизнес.

Комбинирането на различни типове анализ позволява на компаниите в сектора да разглеждат задълбочено поведението на клиентите си, да открият нови потоци от приходи, както и да балансират риска и възвръщаемостта.

Според експертите на консултантската IT компания Balkan Services обемът от данни в ритейл компаниите нараства внушително с всяка година и справянето с тенденцията става все по-трудно без инструмент за обединяване, унифициране и анализ на данните, визуализирани по разбираем за ръководството начин.

С BI система търговците получават точната информация на момента и съкращават значително времето за вземане на информирани управленски решения, което им дава силно предимство в условия на непрекъсната промяна.

Повече за сценариите за трансформация в сферата на търговията на дребно можете да прочетете в блога на Balkan Services.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.64729
 • GBP
  1
  2.29881
 • RUB
  100
  2.24803
 • JPY
  100
  1.49975
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  916.01
  875.77
 • Litecoin
  1
  243.90
  233.23
 • Ethereum
  1
  4139.54
  3957.60
 • Bitcoin
  1
  68139.86
  65160.33
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички