Четирикратен ръст на облачните ERP системи у нас до 2025


Четирикратен ръст на облачните ERP системи у нас до 2025
Снимка: Balkan Services

4628

2020 донесе сериозни икономически трудности на бизнеса у нас, като се предвижда спад от около 5% на БВП на страната. На фона на тези предизвикателства все повече компании търсят решение в технологиите и особено в системите за планиране на ресурсите, споделят от консултантската IT компания Balkan Services.

Според прогнозите до 2025 година се очаква да бъде отчетено минимум четирикратно увеличение на облачните ERP решения у нас. Това показват данните на независимата агенция за пазарни и бизнес изследвания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Интересът към облачния ERP софтуер нараства значително през последното десетилетие, като почти два пъти повече компании са инвестирали в него за последните 5 години.

Анализът на българския пазар показва още, че до момента половината от всички 18 индустрии в страната използват облачни ERP системи. Водещи се оказват компаниите от промишлеността, тъй като почти половината от тях (41%) се доверяват на възможностите на този тип системи. Те са следвани от фирмите в сферата на търговията (17%), както и информационните и комуникационните технологии (14%).

Проведеното проучване разкрива също така и колко струва внедряването на облачна ERP система. Според данните средната цена за реализиране на подобен проект в страната ни достига 334,6 хил. лв.

Любопитно е да се отбележи, че делът на средните и големи по размер организации, които разчитат на ERP система в ръководството на своята дейност, е равен. Най-голям ръст на дела в следващите години се очаква при средния бизнес.

Всички фирми, независимо от своя размер, през 2021 обаче ще трябва да се справят с последствията от пандемията и да вземат трудни решения, от които ще зависи тяхното оцеляване на променящия се пазар. В този смисъл ERP системите се превръщат в надежден помощник, който улеснява планирането и отчетността на дейността, осигурява видимост и контрол, а всичко това дава възможност за информирано и ефективно управление на бизнеса.

Според експертите на Balkan Services едни от основните плюсове на облака са оптимизацията на времето и разходите, скалируемостта и автоматичната актуализация на софтуера. Този тип решения позволяват на бизнеса да се фокусира върху своята дейност, да използва в максимална степен човешкия си потенциал и да си осигури предвидимост, като плаща само месечен абонамент, без големи инвестиции в IT инфраструктура.

Данните категорично потвърждат тези ползи: общите оперативни приходи на активните компании, внедрили ERP системи в България, надхвърлят 97.8 млрд. лева. За пет години общата им печалба се е увеличила с 276% - от 1.67 до 6.27 млрд. лв. В допълнение, тези организации са едни от най-стабилните и предвидими клиенти на финансовите институции.

Всички данни от проведеното изследване са публикувани ексклузивно в корпоративния блог на Balkan Services.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички

Най-четени новини


виж всички