Главен счетоводител или счетоводител е необходим за моя бизнес?


Главен счетоводител или счетоводител е необходим за моя бизнес?
Снимка: Архив

10585

Този въпрос е от голямо значение, както при стартирането, на  какъвто и да  е бизнес, независимо от мащаба му, така и във всеки момент от развитието му.

"Търси главен счетоводител" - това разбира се ще  звучи непонятно,  дори стряскащо, когато се отнася за микро, малко и и средно предприятие, тъй като такъв въпрос не стои пред едрият бизнес, където главният счетоводител присъства още при подготовката за стартиране.

Неестественото звучене е в резултат на няколко фактора, които могат да бъдат сведени до следното:

1. Разпространеното разбиране, че счетоводството е услуга, която се изчерпва с подреждането на документацията на дейността, изчисляването на дължимите данъци, такси и осигуровки, и подаването на отчети къмсъответните държавни, общински и други институции. За погрешното разбиране на счетоводната услуга, не малък принос имат счетоводители, предлагащи окастрената счетоводна услуга под натиска на ниската пазарна цена и слабата професионална подготовка.

2. Размиването на ролята на главния счетоводител и уравняването ѝ с функцията на имащия право да съставя отчетите или оперативен счетоводител. Това е целенасочена и държавна политика, непосредствено при стартирането на т. н. пазарна икономика. Поддържането на тази политика цели осигуряването на по-благоприятни условия за разграбването на държавната, общинската и кооперативната собственост.

В приетия закон за счетоводство от 1991г. бе отделена цяла глава за главния счетоводител. Интересното е, че в този закон, освен че тази длъжност се изпълнява от лице с висше икономическо образование, липсват каквито и да  са други изисквания. а данъчните органи през следващото десетилетие търсеха отговорността за изпълнение на разпоредбите на този закон от управителя.

В действащия към момента закон за счетоводство дори не е спомената длъжността главен счетоводител. А задълженията, които са предвидени по закона на съставителия на ГФО (новоизтъкната функционалност), са сведени до отчитането пред контролните органи.

Размиването на ролята на главния счетоводител се шири в средите на семейния, дребния и в по-малка степен средния бизнес. Повечето от тези предприятия са лишени от такава дейност, която би могла да се превърне в допълнителен генератор за устойчиво развитие.

3. Гореспоменатото в двете точки изкривява пазара на счетоводната услуга, която разгръща ролята на главния счетоводител. От една страна масовия предприемач не търси такава счетоводна услуга, а от другата страна потенциалният, предлагащ услугата счетоводител, не е достатъчно мотивиран да се квалифицира.

В повечето учебни заведения не се споменава главния счетоводител и ако се спре на тази длъжност, ролята й се свежда до административните задължения, като:

  - организацията на счетоводството;

  - назначаване и освобождаване на персонала;

 - подписване на платежните документи.

Каква е тази  дейност на главен счетоводител, от която имам нужда?  

Поставянето на този въпрос съпътства всеки успешен бизнес от стартирането му. Затованека да се спрем на най-главното, ако изключим консултативната дейност, която също не е за пренебрегване:

1. Организирането на

счетоводството по начин, съответстващ на структурата, предмета на дейността и бъдещите планове на предприятието. Не е без значение каква е счетоводната политика, която всяка фирма е дължна да  декларира пред данъчните органи. Същото важи  иза счетоводния  сметкоплан, който по закон се определя от управителя.

В резултат на изследване на непредствителна извадка от средите на дребния бизнес за счетоводната политика и счетчетоводния сметкоплан се оказа, че:

- 62% не знаят, какво означава точно;

- на 80% не им е известно, че са задължени по закон да приемат и одобрят такива документи дори нямат спомен, че са подписали такива;

- Само 12% са декларирали, че

Разбират важноста на приетата счетоводна политика и на структурата на сметкоплана.

Гореспоменатото е пример, който показва защо организацията на счетоводството не би трябвало да бъде определена от некомпетентно лице. Практиката показва, че в многото случаи такива дейности се определят от извършващия счетоводство, който е нормално да ги определя по удобен за него начин. Не е по малка вредата, когато се определят така че  да  напаснат с непрофесионалната позицияна управителя/собственка, а не в неговия и на предприятието, интерес.

Разбира се, организацията не се изчерпва с посочния пример. Тя обхваща първичния документ от създаването до архивирането му, минавайки през процесите на неговото регистриране, осчетоводяване и отразяване в ГФО /Годишен финансов отчет/, съответните справки и декларации;

2. Създаването на ефикасна

система за вътрешна отчетност и взаимоотношения между органите, звената и различните структири.

Независимо колко от персонала към даден момент е ангажиран в дейността на предприятието и дали  е осъществена структура, търсенето на мнението на главния счетоводител и подчертаването на механизма за отчетността и окомплектоването му с необходимите вътрешнофирмени документи, софтуери и норми, ще се превърне в допълнителен фактор за успех. Ще предпази от неефективни разходи и загуба на ресурси по пътя до сполучливи решения. Компетентният главен счетоводител е способен повече от когото и да било друг да създаде такива системи в предприятието, които да спестяват разходите за счетоводството. Освен това сполучливите системи ще осигурят на управлението повече време и ресурси. Управителите имат нужда от повече време за управлениевместо ангажираност с оперативна работа, която би могъл да върши служител на по-ниска длъжност в йерархията. За успешен семеен бизнес, дори когато са ангажирани само двамата съпрузи, е необходимо да бъдат разделени задълженята и отговорностите.

Успехът, на който и да е бизнес, се дължи повече на системите, които свеждат до минимум възможните грешки и изключва възможността  за злоупотреби, отколкото на моралните качества на ангажираните, въпреки значимостта им;

3. Създаването на системи за контрол на паричните, стоковите и други потоци, които осигуряват допустимите  минимални загуби, максимална ефективност и устойчив растеж.

В повечето случаи при стартирането на бизнеса тези потоци са с малки мащаби. Това създава илюзия, че са лесни за управление и контролиране. Управителят, който сам подписва платежните документи, винаги е спокоен, че не е допуснато разхищение или разпиляване на ресурсите. Да не говорим за сигурността, че няма злоупотреби. Практиката доказва, че този душевен комфорт струва толкова скъпо, че понякога е трудно да бъде изчислени от експертен екип. Проблемът е, че тези загуби, които са в резултат на допуснати грешки, може никога да не бъдат открити.

Натоварването на главния счетоводител с дублиран подпис на платежните документи само по себе си е предпазна мярка за коректни разплащания с доставчиците, приходните институции и персонала.

Мога ли да си позволя разходите за главенсчетоводител?

Отговорът се състои в оценката на управителя/ собственка - колко и какво е необходимо на бизнеса му към даден момент. Такава услуга може да се доставя от някои счетоводни къщи, които разполагат с кадрово обезпечаване.

Аутсорсването на счетоводната дейност в средите на дребния и средния бизнес се наложи на пазара, именно поради спецификата на тази дейност. Разбира се, липсата на интерес към ролята на главния счетоводител, относително ниската цена на счетоводната услуга и липсата на адекватно законодателство, характеризира масовия доставчик на услугата с предлагащия окастрен счетоводен продукт. Възможността с капитал от 2 /два/ лева и всеки да нарече фирмата си "счетоводна къща", изкривява пазара и обърква потребителя на тази услуга.

Дейността на главния счетоводител може да бъде предоставена от счетоводни къщи с такава компетентност на изгодна цена, която е по джоба на всеки нуждаещ се. 

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички