Как търговска верига EDEA оптимизира процесите си с BI система


Как търговска верига EDEA оптимизира процесите си с BI система
Снимка: balkanservices.com

2178

Каква е средната сметка на клиент в супермаркет в различните дни от седмицата? Драстично ли се различава броят на посещенията в един магазин за хранителни стоки през първия понеделник от месеца и през последния? Има ли изостанала стока, която все още може да бъде продадена на промоция, преди срокът й да изтече?

Отговорът на тeзи и десетки други важни за дейността на една търговска верига въпроси иновативната българска верига ЕДЕА получава чрез нова Business Intelligence (BI) система.

Компанията, чиято история започва преди близо 30 години, днес има няколко модерни търговски обекта в Шумен, Русе и Разград. До 2017 г. магазините оперирали под друго име, а преди пет години бил основан и брандът ЕДЕА. Магазините на търговската верига отразяват световни тенденции, на база на които е изградена визията за идеалния хипермаркет.

 Търговски обект от веригата EDEA Retail

С разрастване на дейността, данните в наличната ERP система нараснали значително по обем, а зареждането само на една справка отнемало 4-5 часа. Още по-бавно се изготвяли справките за минали периоди, например регулярните тримесечни справки отнемали цяла седмица на един човек за събиране на необходимата информация. Освен време, те коствали допълнителен финансов ресурс, а и често били допускани грешки в данните.

„Костваше ми големи усилия да коригирам несъответствия в данните. Налагаше се да ги търся с дни и да ги откривам месеци назад във времето”, разказва главният счетоводител на ЕДЕА Михаела Тодорова.

Решение на тези прeдизвикателства от компанията открили в BI платформата Qlik Sense. Проектът е реализиран съвместно с консултантската ИТ компания Balkan Services, която има завършени успешно над 400 BI проекта в България и чужбина през годините.

”Причината поради, която се обърнахме към Balkan Services е, че предлагат Qlik Sense, което беше важно за нас, но още по-важно беше, че ние имахме история с тази консултантска компания. Реализирали сме предишни успешни проекти и имаме добри партньорски отношения”, споделя изпълнителният директор на веригата Рамадан Рамадан. 

Преди да започне работа по BI проекта с ЕДЕА, екипът на Balkan Services успешно реализира BI проект с ЕГЕ Груп – водещ доставчик на цялостни решения за изграждане на магазини за хранителни стоки и други търговски обекти. И двете компании са притежание на едни и същи собственици.  

BI проектът на ЕДЕА е завършен за 7 месеца

Системата за бизнес анализи обхванала процесите по анализ на продажбите, натовареност по търговски обекти и по часови диапазони, както и доставките.

Предизвикателство по време на проекта, което било успешно интегрирано в системата се оказал анализът на складовите наличности и движенията на склада.

Примерен дашборд в Qlik Sense

Била направена и сложна интеграция, чрез която BI софтуерът да извлича данни от ERP системата на търговската верига, съдържаща данните от POS терминалите на магазините.

Системата за бизнес анализи Qlik Sense се използва активно от ръководството на ЕДЕА, също от търговски и счетоводен отдел. 

За счетоводния отдел нетните приходи от продажби по артикули, съответно себестойност са сред ключовите показатели, които се следят всеки ден в Qlik Sense.

„Още преди системата да осчетоводи всички доставки аз мога да коригирам данните. И това ми спестява доста работа”, отбелязва Михаела Тодорова. Тя допълва, че показателите брой клиенти и средна сметка, също са много важни за хипермаркетите, а чрез BI системата те могат лесно и бързо да се сравняват с минали периоди, а също и по дни от седмицата.

Непосредствените ползи от внедряването на Qlik 

Новата BI система съкращава значително времето за изготвяне на всякакъв вид справки и отчети и всичко става много бързо, само с няколко клика.

Qlik Sense дава на ИТ отдела на ЕДЕА самостоятелност, съдейства и при анализа на стоката в магазините, тъй като номенклатурата расте непрестанно. 

„В BI лесно можем да проверим в кой магазин каква стока се продава. Така знаем точно какво искаме от стоката, която ни предлагат доставчиците”, казва още Михаела Тодорова.

Примерен дашборд в Qlik Sense

Екипите на Balkan Services и ЕДЕА в действителност не се срещат на живо, защото и двата проекта - на ЕГЕ Груп и на ЕДЕА, са реализирани напълно дистанционно по време на пандемията. 

„Екипът на Balkan Services ни даде много адекватни решения и отговори на нашите въпроси. Затова самият процес, който извървяхме и работата, която свършихме се случваше с лекота в една приятелска атмосфера. Не бяхме две отделни фирми, с два отделни екипа, а работихме като едно цяло”, категоричен е изпълнителният директор на ЕДЕА. 

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички

Най-четени новини


виж всички