Кирил Петков поиска оставката на военния министър Стефан Янев


Кирил Петков поиска оставката на военния министър Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

7049

Премиерът Кирил Петков ще поиска оставката на военния министър Стефан Янев заради позицията му спрямо войната в Украйна. Това обяви самият Петков по време на брифинг в Министерския съвет.

Причините за оставка на Янев са нарастващото обществено недоволство срещу него, предизвикано от реакциите и мнението му за политиката на България спрямо войната в Украйна, а поводът – снощния му коментар във Facebook за военната и политическа ситуация. В него Янев се обяви за жертва на политическа атака и увери, че защитава българския национален интерес.

"Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Facebook. Никой министър не може да твърди, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да се стреми към стабилност, а към правилни действия и принципни позиции. Мой военен министър не може да използва думата "операция", вместо думата "война", при положение, че хиляди военни от едната и от другата страна вече са убити, а българи в Украйна са принудени да прекарат поредна нощ в мазетата, защото се страхуват, че домовете им ще бъдат обстрелвани." – заяви Петков.

Оставката на Янев ще бъде поискана по време на днешното заседание на Министерски съвет и ще бъде гласувана на извънредно заседание на Народното събрание утре. Коалиционните партньори подкрепят отстраняването на Янев. Наследникът му на поста ще бъде обявен след заседанието на правителството.

Премиерът Петков изтъка успешната си работа с Янев по време на първия служебен кабинет и заяви, че подкрепя политиката за целенасочени инвестиции в българската армия и откриване на всички дефицити в нея, така че да имаме реално опериращи бойни групи.

Кирил Петков не споделя мнението, че присъствието на Стефан Янев е гаранция за стабилността на правителството. "Никой министър не може да твърди, че неговото оставане е залог за бъдещето на това правителство. Това правителство ще упражнявава политиките, в които вярва", категоричен е министър-председателят.

Кирил Петков говори и за българския интерес в напрегнатата военно-политическа ситуация. "Българският интерес не е да сведем глава, защото "преклонена глава сабя не я сече". Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим. Българският интерес е да използваме гласа на България – българското правителство остро да осъжда политики и действия дори на Великите сили." – обясни той.

"Европейският съюз никога не е бил по-единен. Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна в една братоубийствена война без реален повод, трябва да ясно да заявим: тази война трябва да спре. Мирните граждани не могат да бъдат под обстрел. Трябва да направим всичко възможно това да приключи." – призова той.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички