Кои са най-важните мениджърски умения?


Кои са най-важните мениджърски умения?
Снимка: cvmaker.bg

2742

Добрият мениджмънт е сърцето на всяка фирма, фабрика или бизнес идея. Независимо дали говорим за традиционни индустрии, творчески професии или нови технологии, качеството на управлението е факторът, който може да ги направи успешни или да ги провали. Ето защо ролята на директора или мениджъра непрекъснато се развива и адаптира към променящите се нужди на пазара и на служителите. И ако мениджмънтът е наука, преподавана в университети, онлайн курсове и даже книги - самоучители, ние решихме да ви представим накратко най-важните умения, който са ви нужни за управлението на вашия бизнес тук и сега.

Емоционална интелигентност и диалогичност

Отмина времето, когато директорът беше човекът, който единствен има думата и всички останали просто я изпълняват. Днешните трудови колективи и екипи са много по-отворени, динамични и разчитащи на взаимно доверие, вместо на безусловно подчинение. Няма съмнение, че решаването на нарастващия брой проблеми става по-бързо и ефективно с участието и обратната връзка на служителите. Тук диалогичността на мениджъра гарантира, че всеки служител се чувства ценен и важен на работното си място. Отчитането на мнението на служителите ще повиши мотивацията в екипа, а личностните конфликти ще останат на заден план, щом пред всички стои споделена посока и визия.

Емоционалната интелигентност включва и управление на емоциите на мениджъра. Той трябва да подхожда тактично и уважително, да тушира напрежението с лекота и да бъде справедлив арбитър в колектива. Знанията и експертизата са едно, но умението да се поставиш на мястото на редовия служител, доставчик или клиент е истинско изкуство. Мисленето извън кутията, приемащо критика и различни гледни точки, ще помогне на мениджърите да посрещнат предизвикателствата, да експериментират и да се адаптират към промените. Така те ще са сигурни, че могат да разчитат на екипа си. Също така, добрият мениджър търси мнението на своите клиенти, партньори, доставчици, местната общност и други заинтересовани страни, за да постигне по-голям успех.

Работа с данни и делегиране

Управлението на екипа и бизнеса не е лесна задача, но съвременните метрики и инструменти ще ви помогнат да вземате правилните решения. Мениджърите все по-често използват анализ на данни, статистически ресурси и премиум услуга за подбор на персонал, например. Анализът на данни ще ви помогне за претегляне на плюсовете и минусите, на рисковете и ползите от всяко решение. Много популярни са дигиталните инструменти в маркетинга, рекламата, привличането и анкетирането на потребители, а по-традиционните финансови анализи също значително се разнообразяват в ерата на интернет.

Така управителят ще знае какво трябва да се направи, как, кога и кой ще се справи най-добре. Това ще ви помогне по-успешно да делегирате задачи и отговорности на вашите служители спрямо техните умения, интереси и силни страни. Информираното разпределение на ресурсите ще ви позволи да печелите повече и да се концентрирате върху нещата, които наистина са важни. Също така, друго ключово умение на мениджърите е да могат да ръководят ефективно екипите си в хибридна или изцяло дистанционна работна среда, отново използвайки технологични инструменти.

Продължаващо обучение и гъвкавост

Ако бизнесът ви се развива успешно сега, това не означава, че утре няма да се появи силен конкурент. Или пък извънредна ситуация, както например пандемията накара стотици бизнеси да “станат” дигитални и да развитият свои онлайн ресурси от нулата. Добрият мениджър знае, че един бизнес трябва непрекъснато да се стреми към възход. И тук нямаме предвид само като качество и разнообразие на продуктите, а като качество на екипите, които ги създават.

Продължаващото обучение отдавна е важна ос на европейските политики, за да могат фирмите и техните служителите да остават в крак с времето. Много ценна инвестиция за всеки мениджър е да осигурява на своя екип допълнителни курсове, например за онлайн маркетинг, SEO оптимизация, отношения с клиенти, използване на специфичен софтуер и други. Важно е също да извличате поуки от ситуациите, в които се озовавате, превръщайки предизвикателствата в уроци. Като мениджър трябва да показвате гъвкавост, любопитство към новото и готовност да се учите от другите.

Социална отговорност и ценности

Социалната отговорност и ценностите на фирмите стават все по-важни за търсещите работа или ново кариерно развитие. Социалната отговорност означава баланс между трупането на печалби и работата в полза на обществото. Съвременните и одобрявани компании не просто се грижат за своите служители, а участват в инициативи за опазване на околната среда, подкрепят каузи на локално, национално или глобално ниво. Те имат етично поведение и споделят ценности като равенство, приобщаване и многообразие. Социалната отговорност подобрява репутацията и имиджа на вашия бизнес, което дори и държавата отчита. Това е начин да намерите нови проекти и партньори, нови устойчиви възможности, повече творчество и иновации.

Всеки мениджър има една основна задача - да жъне успехи, но не просто за себе си или за фирмата си, а за колкото се може повече хора. Казват, че успехът не се измерва в приходи, обороти и в пазарен дял, а в полезността, която продуктите или услугите ви дават на хората. Тоест, доколко те създават преживяване и емоция, отговарят на конкретна нужна и водят до положителна промяна. Добрите мениджъри могат да постигнат всичко това, разчитайки не само на знанията и опита си. Ключовите лидерски качества в съвременния свят се отнасят до меката сила - диалогичен характер, умението да разговаряш и да приемаш другите, креативността да правиш бизнес, който надскача измеренията си.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички