Опитът на AQUAMATRIX: Как BI софтуер променя бизнеса със спортни стоки?


Опитът на AQUAMATRIX: Как BI софтуер променя бизнеса със спортни стоки?
Снимка: Balkan Services

1584

Знаят ли конкурентите ви повече за бизнеса си, отколкото вие за своя? Вероятно да, ако вече използват софтуер, с който не само обработват по-лесно данните си, но и градят стратегии на базата на тенденции, които те „улавят” на момента и за които вие само предполагате.

Така например мениджър „Бизнес развитие” в AQUAMATRIX знае, че велосипедите в момента са категорията спортни стоки, която върви много силно, а най-продаваният модел велосипеди е Marlin, на световно известната марка TREK.

От лятото на 2022 г. официалният вносител за България на 14 спортни бранда, свързани с премиум сноуборд и вело екипировка - TREK Bikes, Lib-Tech, GNU, Smith, Northwave, Drake, Bent Metal, Bontrager, Maxxis, Magura,Topeak, Level, SixSixOne и Roxy, работи ежедневно с облачна Business Intelligence (BI) система.

Софтуерът за бизнес анализи Qlik Sense е внедрен от консултантската ИТ компания Balkan Services, която има 30% пазарен дял* за BI в страната и е реализирала над 400 подобни проекта в България и чужбина.

Пример за напредничаво мислене

Още от самото си създаване през 2015 г. AQUAMATRIX се превръща в пример за напредничаво мислеща компания, която използва софтуерни решения, за да расте.

През 2021 г. Balkan Services оптимизира бизнеса на компанията с най-предпочитаната в световен мащаб облачна ERP система – Oracle NetSuite. Проектът е реализиран точно по време на Covid-годините, в които ръководството на AQUAMATRIX взима смелото решение да обнови софтуерно компанията - от нова система за планиране на ресурсите, през онлайн магазин - до облачен BI софтуер.

Бързина от ново измерение

Основната причина за внедряването на BI софтуера Qlik Sense е нуждата от бързи и точни аналитични справки, с които да се ориентират лесно в продажбите, наличностите и оборотите по канали - онлайн магазин, физически обект и складове, B2B продажби. Благодарение на BI системата подобни справки се извършват ежедневно и отнемат само няколко минути.

"Имахме нужда от софтуер, който да "смели" цялата информация и да ни я покаже бързо и разбираемо", разказва Николай Димитров, мениджър „Бизнес развитие” и партньор в AQUAMATRIX. Според неговия опит липсата на подобен софтуер превръща събирането на нужната информация в бавна, трудна и ресурсоемка задача.

Първоначално BI системата е инсталирана на място при клиента и интегрирана с NetSuite ERP. На по-късен етап ръководството на компанията взима решение за внедряване на облачната версията на Qlik Sense, за да се възползва от предимствата на облачните технологии като понижаване на разходите за ИТ инфраструктура, работа винаги с последна версия на софтуера, висока надеждност и сигурност за данните. Така от средата на 2022 г. компанията преминава изцяло към облачната версия на BI системата.

"Разбираме се много лесно с всички членове на екипа на Balkan Services. Те са много добри професионалисти и познават в детайли продукта си. Освен това имат и много добри счетоводители и финансисти, което е важно, защото голяма част от нашите проекти са свързани със счетоводство", обяснява Николай Димитров. Според него основният фактор зад успеха на проекта е, че:

Ние знаехме какво искаме да ни даде BI софтуерът, а от Balkan Services знаеха как да го създадат”.

Точни прогнози за продажби, наличности и поръчки

Спецификата на бизнеса на AQUAMATRIX изисква да се правят сравнения за поръчки, наличности и продажби не само по години, но и по сезонност - в техния случай от средата на една година до средата на следващата. Това е важно за компанията, тъй като обичайно прави поръчки веднъж годишно и точната прогноза за количеството, което трябва да се поръча и в какъв момент от времето да се случи това е стратегически важна.

Qlik Sense е от полза и на дилърите и търговците, с които компанията работи, тъй като им предоставя информация, с която те могат да правят по-лесно и точно поръчките си.

нямат подобен софтуер, съответно нямат и възможността да изследват данните за това какъв брой стока са продали, в кои месеци и в какви мащаби”, казва още Николай Димитров.

Благодарение на BI системата AQUAMATRIX може лесно да вижда и сравнява продажбите и печалбите си по периоди. Функционалността на системата за бизнес анализи позволява да се съпоставят и продажбите по количество и по стойност и дори да се зададат класации като Топ 10 и Топ 100.

BI очертава тенденции и спестява време

Така например, става ясно, че за компанията водещ бранд при зимните спортове е Lib-Tech, а най-търсени са сноубордите.

Qlik Sense спестява време на служителите и им позволява да избират показателите, които да следят, като сами създават справки и избират измерители и показатели за моментните нужди на бизнеса.

Тази функционалност на Qlik позволява на консултанта да заложи началния формат и структура на справките, докато екипът на AQUAMATRIX впоследствие да ги модифицира и персонализира посредством замяна на даден показател с друг, добавяне на допълнителни показатели или запазване на показателите и замяна на графиката.

„Преди внедряването на системата трябваше да се подготвям предварително за седмичните срещи, а сега просто отварям Qlik, за да видя как сме се справили през изминалата седмица и да видя тенденциите”, допълва Николай Димитров.

Следваща стъпка в посока надграждане на проекта

Към момента е в процес свързването на маркетинга на компанията с BI софтуера и по-конкретно интеграция с платформата Google Analytics. В последствие BI системата ще бъде свързана и с AdWords, рекламната платформа, от която се управляват всички рекламни кампании в Google, а също и с Facebook. По този начин от AQUAMATRIX ще знаят как влияе на продажбите им всяка тяхна маркетинг активност в съответните канали.

*По данни на ©1991-2023 CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79401
 • GBP
  1
  2.32676
 • JPY
  100
  1.13283
виж всички

Най-четени новини


виж всички