От оферта до плащане: Всичко важно за производството на Випласт АД е на един клик


От оферта до плащане: Всичко важно за производството на Випласт АД е на един клик
Снимка: Balkan Services

823

Balkan Services внедри облачното софтуерно решение Soft1 ERP във “Випласт” АД

Компанията за производство на фолиа, с амбиции да се превърне в лидер на пазара “Випласт” АД, оптимизира бизнеса си благодарение на облачния софтуер Soft1 ERP. Софтуерът, имплементиран от консултантската ИТ компания Balkan Services, предоставя възможност за обслужване на всички важни, сложни и критични бизнес процеси в дружеството.

“Випласт“ АД е млада, бързоразвиваща се компания, която произвежда фолиа от полиетилен терефталат (PET) и рециклира опаковки и фолиа от PET. Произвежданите от дружеството фолиа имат широко приложение както в хранителната, така и в нехранителната индустрия.

С разрастването на бизнеса на „Випласт“ назряла нужда от оптимизация на дейността. Преди внедряването на модерното софтуерно решение, компанията разчитала на таблици и недостатъчно функционална система за управление на бизнеса. Същевременно екипите на компанията в София и в Пловдив работели на различни системи, с различни данни.

Точното софтуерно решение

и довереният консултант

По време на своето проучване от „Випласт” получили препоръки за софтуерното решение Soft1 ERP и за Balkan Services като надежден партньор, тъй като за близо две десетилетия консултантската ИТ компания е завършила успешно над 150 ERP проекта.

„Благодарение на опита ми и този на колегите ми до този момент бяхме сигурни, че е много важно новото ERP да работи за нас, а не ние за него”, споделя изпълнителният директор на „Випласт” Виктор Тодоров.

Компанията избира за бизнеса си облачната версия на Soft1 ERP, макар и решението да се предлага и във вариант с инсталация при клиента. Основните причини за този избор са достъпността и високата защита на данните в облачна среда.

Виктор Тодоров е категоричен, че към момента е доволен от избора си както на софтуерно решение, така и на консултант.

Специфика на производството

В ERP системата на „Випласт” са вградени няколко основни модула – продажби, покупки и счетоводство. Спецификата на дейността на компанията е, че тя е производствена, а производствената линия наподобява рециклиране. Това означава, че във всеки един етап от производството продуктът може да бъде върнат в началото, докато в традиционния модел на производство нещата вървят само в една посока и материалите не подлежат на преработка. За да бъде удовлетворена тази нужда е внедрен и модул „производство”.

„Този модул се явява нещо като „черешката на тортата” в тяхното внедряване”, коментират сложността на проекта от Balkan Services.

Именно поради тази специфика производството на компанията не е никак лесно за пресмятане. Благодарение на тази функционалност „Випласт” може да реагира мигновено при желание от страна на техен клиент за промяна на поръчката. Силата на Soft1 ERP, е че успява да се ориентира в подобни ситуации. 

За лесен и бърз достъп от страна на ръководството на компанията е настроен модул, в който могат да се преглеждат най-важните справки през телефона, да се въвеждат и одобряват поръчки.

Петте най-важни показателя

за производствения бизнес на „Випласт”, които лесно могат да бъдат проверени през мобилно устройство са: произведено количество; брой постъпили поръчки; характеристики на поръчките; задължения; постъпления.

Новата система за управление на бизнеса е от полза на служителите на цялата компания и реално няма звено, което да няма досег с нея. 

„Системата работи и върши нещата, които трябва да върши”, отбелязва Виктор Тодоров.

Нов начин на работа

Както всяко ново начало и промяната на ERP системата има своите предизвикателства. За служителите на „Випласт” това се оказва абстрахирането от начина им на работа до онзи момент и приемането на факта, че няма нужда новата система да изглежда като старата.

„За успеха на един проект е нужен малко кредит на доверие, докато проектът се реализира, за да може да покажем, че нещата се случват”, категорични са от Balkan Services. Техният опит показва, че тези компании, които успеят да постигнат баланс и да фокусират хората си върху внедряването на системата, имат много стабилна основа и нещата при тях се случват. Доказателство, за което е и успешният завършек на проекта на „Випласт”.

“Подобен проект, в процеса си на реализация, тества не само ефективността на бизнес процесите, смисъла на някои бизнес решения, но и самата система – хората, тяхната устойчивост, адаптивност и гъвкавост”, посочва Найри Масихи, ръководител на отдела за управление на проекти в Balkan Services.

Навременна информация

на клик разстояние

Системата на SoftOne Technologies, с която екипът на „Випласт” работи изцяло от пролетта на 2023 г., осигурява бърза и вярна информация за бизнеса им във всеки момент.

„Целият ни бизнес вече е на екрана, на един клик разстояние. Мога да извадя всяко едно желано число и да съм сигурен, че то е вярно. Софтуерът ни дава и най-дребните детайли, които иначе убягват”, изброява ползите от новия софтуер Виктор Тодоров. И подчертава, че достъпът до тази информация позволява на компанията да оптимизира производството си.

 Успешният финал на проекта

е резултат както от професионализма на екипа на Balkan Services, който ръководи внедряването на ERP системата, така и от волята на ръководството на „Випласт” проектът да бъде реализиран.

„Екипът на Balkan Services познава продукта си много добре и наистина мисли през него”, казва Виктор Тодоров. И определя съвместната работа между двата екипа като чудесна.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички

Най-четени новини


виж всички