Почина председателят на Европейския парламент Давид Сасоли


Почина председателят на Европейския парламент Давид Сасоли
Снимка: Европейски парламент

6492

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли почина на 65-годишна възраст. Сасоли e починал рано сутринта във вторник в болница в италианската община Авиано. Това е потвърдил неговият говорител Роберто Куйо пред DPA.

Съгласно вътрешните правила на Европейския парламент, първият зам. председател трябва да изпълнява функциите на председателя до избора на наследник. Това е Роберта Мецола, евродепутат от Малта и кандидат на ЕНП за председател.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Сасоли е бил хоспитализиран в Италия на 26 декември поради "сериозно усложнение", свързано с имунната му система, възникнало след прекаран Covid-19. Журналистът Георги Коритаров почина от Covid-19

Сасоли е бил лекуван преди това във френска болница за пневмония през септември, се казва в съобщението. "Хоспитализацията в Италия се наложи поради сериозно усложнение поради дисфункция на имунната система", се казва в изявление на кабинета му.

65-годишният Сасоли бе председател на 705-местния парламент от 2019 г. Мандатът му изтича този месец и не се очакваше той да се кандидатира за втори.

Поради заболяването си той не успя да председателства парламента през последните седмици и пропусна годишното събитие на Европейската комисия за състоянието на съюза през септември.

По-рано пожелания за скорошното му излекуване публикуваха председателите Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, както и евродепутати.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички