Промяната започва: Уволниха шефа на БДЖ


Промяната започва: Уволниха шефа на БДЖ
Снимка: БГНЕС

15332

Управителят на БДЖ Любен Нанов е бил освободен от поста си след извънредно заседание на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД. Събранието е свикано по нареждане на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев. Мотивите за уволнението на шефа на БДЖ са свързани с лошото управление на дружеството, което е в сериозни финансови затруднения.

Открити са нарушения в изпълнението на ремонтните програми на мотрисите и вагоните. Това допълнително влошава предоставяната услуга и не е в защита на обществения интерес, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията.

Освобождаването на Нанов идва след като по време на неговото управление държавната жп компания сключи няколко неизгодни договора за ремонт. Служебният министър на транспорта Христо Алексиев вече даде на прокуратурата договорите за ремонт на мотрисите Сименс Дезиро, както и ремонта на морално остарели вагони с фиктивна тръжна процедура в жп завода в Дряново на ненормално високи цени.

"Това предприятие трябва да започне да работи ефективно. Трябва да бъде освободено от излишните дейности. Трябва да се разработи добра стратегия за това как БДЖ да се развива, да е ефективно, да не дърпа излишни пари и българите да започнат да използват услугите с по-голяма честота. Можем да увеличим приходите на "Пътнически превози" не като повишаваме цените, а като увеличим количеството пътници", категоричен е Николай Събев, цитиран от БНР. Влаковете у нас закъснели 4 710 пъти от началото на годината

Константин Азов ще бъде временно изпълняващ длъжността управител на "БДЖ-Пътнически превози", докато се проведе конкурс за нов управител. "През следващата седмица ще обявя екипа си. В избора си на хора търся две качества - човекът да е годен да прави реформи и да има желание да прави реформи. Не ме интересува партийна принадлежност", заяви пред БНР транспортният министър.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

БДЖ увеличава бонусите на машинистите

Нови бързи влакове ще свързват Северна и Южна България

БДЖ си купи 10 локомотива Siemens за над 55 млн. лв.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички