Шефът на летище София хвърли оставка след скандала с таксите


Шефът на летище София хвърли оставка след скандала с таксите
Снимка: БГНЕС

8900

Изпълнителният директор на Летище София Владимир Рапонджиев е подал оставка. Той е представил лични мотиви за оттеглянето си. По-късно стана ясно, че и член на борда на директорите на аеропорта също е депозирал молба за напускане. По неофициална информация това е Мая Андреева.

Подадените оставки съвпадат със скандала с предложеното драстично вдигане на таксите за обслужване на международните полети, което би довело и до сериозно поскъпване на самолетните билети. През октомври на сайта на Летище София се появи документ с подписа на изпълнитeлния диpeĸтop Bлaдимиp Paпoнджиeв, предвиждащ сериозни промени в тарифата за 2021 г.: например тaĸca "пътниĸ" пo мeждyнapoднa линия да се увеличи с над 60% - от 7.27 нa 11.66 eвpo (за дете oт 3.64 нa 5.83 eвpo), а тaĸca "cигypнocт, ĸoятo cъщo се изчиcлявa нa пасажер, да скочи почти двойно (с 94.6%).

Авиокомпаниите, които търпят огромни загуби заради коронакризата, директно заплашиха, че ще закрият линиите си до София. А министърът на транспорта Росен Желязков, който е "принципал" на летището, обяви, че е изненадан от хода с таксите.

Има различни версии за действията на ръководителите и последвалите оставки. Появиха се слухове, че летището опитало да вдигне таксите, тъй като няма пари да плати заплатите, заради драстичния спад на пътници и полети. Договорите на ръководството на летището изтичали през пролетта, което съвпада със срока на молбите за напускане, които са с тримесечно предизвестие. А и се очаква влизането на концесионера, който най-вероятно ще назначи нови ръководители.

Драмата се разиграва в момент, в който летище София се подготвя да премине в частни ръце. Договорът с концесионера "Соф Кънект" изрично предвижда да не се увеличават летищните такси за 10 години напред. Така шефът на столичния аеропорт Рапонджиев бе заподозрян, че бърза да вдигне тарифата, преди сделката с новия стопанин да влезе в сила. Френско-германска компания е новият концесионер на летище София

По-рано тази седмица вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова съобщи, че "Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА) в Министерството на транспорта е взела решение нивата на таксите за самолетните компании да не се променят през 2021 г.

Министерството на транспорта потвърди за подадените оставки на шефовете на летището и съобщи, че предстои откриване на нова процедура за избор на трима членове на съвета на директорите на столичния аеропорт. Двама от действащите членове на борда са подали заявление за прекратяване на договорите им за управление с предвидено 3-месечно предизвестие.

От Министерството на транспорта уточниха, че Рапонджиев ще продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на нов директор. Той е изпълнителен директор на летище София от май 2017 г. Преди това 7 години е бил директор на дирекция "Сигурност" на летището.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички