Шефът на Роскосмос нарече американците „задници”


Шефът на Роскосмос нарече американците „задници”
Снимка: Getty Images/Guliver

4645

Ръководителят на руската космическа агенция използва остър език, за да критикува служителите на Държавния департамент на САЩ, че не са споменали Юрий Гагарин в поста, отбелязващ 60 години от историческия му полет в космоса, съобщават медиите.

В понеделник Русия, водена от президента Владимир Путин, отбеляза 60-годишнината от легендарния полет, който направи Гагарин първият човек, летят в орбита около Земята.

Държавният департамент на САЩ публикува във Фейсбук пост, отбелязвайки 60 години от полета, както и "технологичния напредък и международното сътрудничество, които са улеснени от изследването на космоса". В кратката публикация на руски език не се споменава Гагарин, който даде на Съветския съюз голяма победа в космическата надпревара от ерата на Студената война срещу САЩ.

"Задници. Суперсили не се държат по този начин", написа ръководителят на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин в отговор в Tуитър в понеделник.

Рогозин е известен с провокативни туитове и експанзивни твърдения.

През 2014 г. Рогозин, тогава вицепремиер, отговарящ за космоса, отговори на западните санкции срещу Русия с туит, в което се предполагаше, че САЩ могат да изпратят астронавтите си в космоса "с помощта на батут".

По това време Русия беше единствената държава, способна да транспортира екипажи до Международната космическа станция (МКС).

"Батутът работи", заяви американският милиардер Илон Мъск през 2020 г., след като компанията му SpaceX успешно изведе екипаж на МКС.

Полетът на Гагарин на 12 април 1961 г. е продължил 108 минути - времето, необходимо за завършване на един цикъл около Земята. Двадесет и три дни по-късно Алън Шепърд стана първият американец в космоса. Полетът му на Freedom 7 на 5 май 1961 г. е суборбитален.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички