Ще успее ли Adidas да отмъкне шефа на Puma?


Ще успее ли Adidas да отмъкне шефа на Puma?
Снимка: Adidas-group.com

5183

Adidas може да отмъкне шефа на големия си съперник Puma. Гигантът в областта на спортните стоки преговаря с Бьорн Гулден, който да наследи напускащия догодина Каспер Рорстед.

Рорстед, който ръководи Adidas от 2016 г., неочаквано обяви напускането си през август. Той планира да напусне Adidas по някое време през 2023 г., след като официално бъде назначен негов наследник. В последните месеци компанията, създадена от Адолф (Ади) Даслер, активно търси нов изпълнителен директор.

Междувременно Гулден ще напусне Puma в края на годината след 9 години начело на компанията. Неговото членство в управителния съвет на дружеството изтича в края на 2022 г. и наскоро стана ясно, че настоящият търговски директор Арне Фройнд ще заеме неговото място като шеф на Puma. Фройнд, който е работил за Puma повече от 10 години и беше повишен в търговски директор миналата година, ще получи четиригодишен договор.

Според германското списание Manager Magazin Гулден не може да премине директно към Adidas поради клауза за конкуренция в договора си и главният финансов директор Харм Олмайер вероятно ще ръководи компанията междувременно.

"Бьорн Гулден имаше много висока репутация като главен изпълнителен директор на Puma, допринесе за преобръщането на компанията и силната марка на Puma", казва анализаторът на Stifel Седрик Лекасбъл, добавяйки, че той може да помогне за укрепването на инерцията на марката Adidas.

Проблемите напоследък нарастват в Adidas, след като миналия месец компанията понижи финансовата си прогноза за годината, като каза на инвеститорите, че ще трябва да увеличи промоциите поради забавянето на продажбите в Китай и спада в търсенето на западните пазари от началото на септември. Еднократните разходи, свързани с излизането от руския пазар, също ще повлияят на печалбата ѝ. Mercedes, Adidas, Hugo Boss: Как им повлия бягството от Русия

Adidas също прекрати партньорството си с рапъра, известен преди като Кание Уест миналия месец, което ще ѝ струва до 250 милиона евро върху нетните приходи през тази година.

Размяната на ръководители е необичайно явление за Adidas и Puma, които са известни с враждебните си отношения. Двете компании са основани от братята Ади и Руди Даслер, които започват бизнес заедно през 1919 г. в германския град Херцогенаурах. Не след дълго братята стават яростни врагове и се разделят след Втората световна война, като създават съответно Adidas и Puma.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След 15 години: Adidas се отървава от Reebok

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички