След 14 години: Акио Тойода отстъпва поста изпълнителен директор на управителя на Lexus


След 14 години: Акио Тойода отстъпва поста изпълнителен директор на управителя на Lexus
Снимка: Toyota

2740

Toyota Motor Corp. ще повиши президента на Lexus Коджи Сато до главен изпълнителен директор на японската автомобилна група, след като стана ясно, че Акио Тойода ще заеме председателския пост, съобщава Bloomberg. Сато ще управлява автомобилен производител №1 в света в условия на глобална електрификация на индустрията, в която японските компании засега изостават. Toyota - лидер в продажбите на автомобили в света

66-годишният Тойода, внук на основателя на концерна, ще заеме поста на председател, след като 14 години беше изпълнителен директор на Toyota и ѝ помогна да се издигне до върха на световния автомобилен пазар.

Коджи Сато е главен брандинг директор в Toyota в началото на 2021 година. След като завършва Университета "Уаседа" с бакалавърска степен по машинно инженерство през 1992 г., става част от компанията същата година. В началото на 2016 г. Сато е назначен за главен инженер в Lexus International, а през април 2017 г. става изпълнителен директор на луксозното подразделение. През септември 2020 г. е назначен за президент на Gazoo Racing, марката за моторни спортове и високопроизводителни автомобили на Toyota.

Toyota търпи много критики за това, че залага на хибридните автомобили, като компанията изтъква, че ще търси разширение при видовете задвижвания, като избягва експозиция само към изцяло електрическите автомобили. Затова Toyota разработва и превозни средства с водородни горивни клетки, с потенциал да се развият успешно в тежкотоварния сегмент.

"Електромобилите с батерии са една от важните опции за разрешаване на проблема, но не са единствената опция", заяви Тойода през ноември. Като производители, конкуриращи се в световен мащаб, "трябва да предлагаме разнообразни възможности за различните потребители или шофьори на автомобили", смята той. През 2025 г. Toyota спира колите с бензинови и дизелови двигатели

Докато много западни съперници, като General Motors, обещаха да електрифицират продуктовото си портфолио, Toyota се ангажира да предложи "най-широкия възможен" набор от задвижвания, за да направи автомобилите си по-екологични. Въпреки това японската група е отделила 4 трилиона йени (28,7 милиарда долара) за електрифициране на своята гама, като целта ѝ е да продава 3,5 млн. превозни средства с батерии годишно до 2030 г.

През септември Акио Тойода заяви, че на електромобилите им нужно време, за да станат масов транспорт и да изместят конвенционалните. Той посочи новите регулации на Калифорния за автомобилния транспорт и подчерта, че новите изисквания на щата за нулеви емисии до 2035 г. ще са трудна задача.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Toyota изпревари General Motors по продажби в САЩ

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички