В търсене на "нова енергия": Смениха шефа на Българската агенция за инвестиции


В търсене на "нова енергия": Смениха шефа на Българската агенция за инвестиции
Снимка: БГНЕС

6493

Директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев е освободен, съобщават от Министерство на иновациите и растежа. По-късно от ведомството посочиха, че Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед на министър Даниел Лорер. Мотивът за промяната в ръководството на агенцията е, че са необходими нови лица с "проактивна стратегия за привличане на чужди инвестиции".

"Инвестициите и иновациите са фокус в мандата на правителството. Поставили сме си за цел да привличаме високотехнологични инвестиции, които да създават добавена стойност за цялото общество. БАИ има нужда от нова енергия и проактивна стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции", коментира Даниел Лорер.

Богданов е бакалавър по финанси от ВУЗФ. Учил е в Университета Уест Честър в САЩ. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Великобритания. Специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност. Женен, с две деца.

Досегашният изпълнителен директор на БАИ Стамен Янев става съветник към Политическия кабинет на министъра на иновациите и растежа, с ресор инвестиции. Стамен Янев за Expert.bg: Има инвестиционен интерес към Северозапада, но инфраструктурата е проблем

Стамен Янев от 2015 г. с леко прекъсване е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, която сертифицира чуждите инвеститори. За кратко мандатът му бе прекъснат след като стана зам.-министър на икономиката, а от ноември 2020 г. изпълнителен директор на БАИ стана Десислава Трифонова. През май 2021 г. тя бе скандално освободена от поста и отново Янев зае тази позиция.

Първоначално, Стамен Янев зае поста при втория кабинет на ГЕРБ като представител на Реформаторския блок, но остана начело на агенцията и при кабинета "Борисов 3", където се издигна до зам.-министър на икономиката. С идването на първия служебен кабинет през 2021 г., Янев се сработи с тогавашния икономически министър Кирил Петков. Според някои източници Янев, който бе в борда на държавната банка ББР, е съдействал на Петков да се ориентира по-бързо в ситуацията. Стамен Янев е считан за близък и до Асен Василев.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички