За минута, а не за три дни: Как ”Черноморско злато“ съкрати времето за анализ на дейността и продажбите?


За минута, а не за три дни: Как ”Черноморско злато“ съкрати времето за анализ на дейността и продажбите?
Снимка: Balkan Services

1113

Колко важна е информацията в търговията? Отговор на този въпрос дава търговският директор на компанията за производство на спиртни напитки „Черноморско злато“ Красимир Стоев.

 

„Черноморско злато“, производителят с традиции на ракия, вина и бренди е отличаван многократно през годините с множество български и международни награди и медали. Към днешна дата компанията е сред 15-те* най-големи работодатели в сектора “Производство на напитки” в България.

„В търговията, в която оперираме, 60-70% е самата работа с информацията и решенията, които се вземат на нейна база. Така се появи нуждата от по-сензитивен софтуер за бърз анализ на данни и проследяване на резултати”, казва Красимир Стоев.

В компанията, която в края на миналата година отпразнува своя 90-ти юбилей, предприемат спокойно решения за бизнеса си със 100% увереност в точността на своите данни, благодарение на внедряването на нов софтуер, който има предимството да дава по-точна информация по бърз начин.

„В нашата работа не е достатъчно просто да имаш информация – тя трябва да е бърза и точна, за да можем да я използваме по възможно най-правилния начин”, категоричен е Красимир Стоев.

 

Инструментът, синоним на сигурна и вярна информация

От началото на годината компанията работи със софтуера за бизнес анализи Qlik Sense. Peшeниeтo e внeдpeнo oт Ваlkаn Ѕеrvісеѕ, ĸoнcyлтaнтcĸa ИT ĸoмпaния c 30% пaзapeн дял* зa Business Intelligence (BI) в Бългapия, cъc зaвъpшeни ycпeшнo нaд 400 ВІ пpoeĸтa в Бългapия и чyжбинa.

„Черноморско злато“ и Ваlkаn Ѕеrvісеѕ имат дългогодишна история на добри бизнес отношения. През 2007-2008 г. консултантската компания внедрява в дружеството BI софтуера QlikView.

И двата софтуера са дело на глобалната компания Qlik, която е дългогодишен партньор на Ваlkаn Ѕеrvісеѕ и е признат за лидер за 13-та поредна година в класацията на Gartner за BI и анализ на данни. 

Облачната версия на Qlik Sense

Софтуерът за бизнес анализи Qlik Sense предоставя две възможности на инсталиране - на място при клиента и в облака.

„Наши партньори и контрагенти изцяло преминават на облачни версии на целия си софтуер. С екипа ни преценихме, че по-добрият вариант и за нас е да преминем към облачната версия на Qlik Sense”, мотивира избора на BI решението Красимир Стоев.

Сред плюсовете на този вид системи са, че версията на решението винаги е най-актуалната, достъпни са от всяко място и устройство с Интернет, разходите по отношение на хардуер са минимизирани, а сигурността е максимално гарантирана.

Две приложения за бизнес анализи

Първото приложение, внедрено в компанията, е за анализ на продажбите, а второто - за анализ на дистрибуторите.

Примерен дашборд в Qlik Sense

„Внедряването на тези две части от проекта отне три месеца. Към момента работим по надграждане на бизнес интелиджънс системата”, разказва Кирил Танчев, BI консултант в Balkan Services.

Само два дни след стартиране на работа с BI системата, мениджърите на компанията с достъп до нея връщат обратна връзка. Те заявяват, че работят функционално със софтуера за бизнес анализи и нямат нужда от допълнително обучение и допълнителни функции.

Работата с новия BI софтуер

BI решението се използва от всички собственици в компанията, както и от мениджърите и изпълнителните й директори. Благодарение на инструмента те вече могат да анализират продажбите на Черноморско злато по-бързо и по-добре, отколкото в миналото.

Примерен дашборд в Qlik Sense

Сигурност, бързина и гъвкавост

„Qlik Sense ни позволява да видим едни и същи данни през много гледни точки, а това ни предоставя различни възможности за взимане на решения”, пояснява Красимир Стоев.

Qlik Sense спестява много време на екипа на компанията. Изготвянето на справките, от които мениджмънтът се нуждае, се генерират вече за минута, минута и половина. Преди внедряването на софтуера са били нужни два-три дни за изготвянето на справка.

Решението за управленски анализи позволява проследяване на продажбите в реално време. Като това може да се случва по всяко време и то не само на компютър, но и през смартфон или таблет.

Огромно предимство на Qlik Sense е още сигурността на информацията.

4-те фактора за успешния проект

Основополагащо за успешния завършек на проекта е формулирането на точните нужди от страна на „Черноморско злато“.

„Екипът на Balkan Services взе тези наши изисквания, отговори изключително добре, коригира там, където беше нужно и от първия път се получи точно това, от което ние се нуждаехме”, обобщава Красимир Стоев. По негово мнение бързата реакция от страна на Balkan Services и яснотата за нуждите от страна на „Черноморско злато“ са съкратили значително времето за достигане до крайния резултат.

„Затова, че всичко се случваше в срок, трябва да отбележим и кооперативността на екипа на „Черноморско злато“, който съдействаше от самото начало на проекта до крайната му реализация”, допълва Кирил Танчев.       

Не на последно място, методологията и мениджмънта, които използват Balkan Services са важния ресурс за успеха на проекта.

В днешно време, ако можеш да намериш партньор, който го е грижа за твоя бизнес, а ние в лицето на Balkan Services намерихме точно такъв партньор, това доверие и спокойствие е напълно безценно и с времето става незаменимо. Тези добри взаимоотношения дават това спокойствие, което не може да се намери на много други места. Колкото до Qlik Sense – изключително сме щастливи, че го имаме”, обобщава Красимир Стоев. И допълва, че макар наличието и на други системи в компанията, Qlik Sense се превръща в основна система за “Черноморско злато“.

*По данни на ©1991-2023 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички

Най-четени новини


виж всички