ЕС осъди Франция заради старите дизели


ЕС осъди Франция заради старите дизели
Снимка: iStock

5925

Европейският съюз спечели съдебно дело срещу Франция заради замърсяването на въздуха, причинено главно от старите дизелови автомобили.

Страната не е предприела необходимите мерки, за да ограничи отделяният от колите азотен диоксид, чиито нива са драстично по-високи от допустимите според европейското законодателство. Газът причинява сериозни здравословни проблеми.

Франция "систематично и упорито надвишава годишната пределна стойност на азотния диоксид от 1 януари 2010 г.", се казва в съдебното решение, цитирано от EurActiv.

Европейската комисия отнесе въпроса до Съда на Европейските общности (Съдът на ЕС) през май 2018 г. след почти десетилетие предупреждения, които останаха без решение.

"Франция не е приложила подходящи и ефективни мерки, за да гарантира, че периодът на превишаване на азотния диоксид ще бъде поддържан възможно най-кратък по смисъла на законодателството на ЕС", посочва съдът.

Страната е първата от няколко държави-членки, включително Германия и Великобритания, срещу които Комисията заведе дело, след като затегна мерките срещу замърсяването на въздуха след скандала "Дизелгейт".

ЕК подаде иск срещу страните миналата година, твърдейки, че те не са спазили ограниченията за азотен оксид и прахови частици, които са предимно резултат от движението по пътищата, промишлеността, земеделието и отоплението.

Дизеловите двигатели са основните излъчватели на азотни оксиди, за които Европейската агенция по околна среда твърди, че са отговорни за 68 000 смъртни случаи годишно в ЕС.

Азотният диоксид, който е една от основните съставки на смога в задръстванията, е токсичен и може да причини значителни дихателни проблеми. Според европейските правила държавите-членки са длъжни да поддържат газа под 40 микрограма на куб. м, но това ниво често е надвишавано в много европейски градове с тежък трафик.

Решението отваря пътя към възможни санкции на по-късен етап, ако Париж не предприеме нищо, за да оправи ситуацията.

Случаят включва 24 области във Франция, включително градовете Париж, Лион, Марсилия, Ница и Страсбург, но също и алпийската долина Арве, откъдето преминава основният товарен трафик за Италия.

Френската държава не оспорва нарушението, но твърди, че прилагането на европейското законодателство за качеството на въздуха "трябва да се оценява в светлината на неочакваните структурни трудности", които възникват при прилагането му.

Съдиите припомнят, че европейските правила изискват при високо замърсяване страната-членка е длъжна да изготви план за качество на въздуха и да гарантира, че периодът на опасност е "възможно най-кратък". Според съда "Франция очевидно не е приела своевременно подходящи мерки", отбелязвайки "превишаване за 7 последователни години".

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички