И Гърция поиска Volkswagen

И Гърция поиска Volkswagen
Източник: Volkswagen

Гърция също има интерес автомобилния завод на Volkswagen да бъде построен на нейна територия.

Това заяви гръцкият министър на икономиката и инвестициите Адонис Георгиадис пред местната телевизия ERT, цитиран от германският вестник Handelsblatt.

В началото на месец октомври стана ясно, че Volkswagen замразява плановете да изгради завод край турския град Измир заради започналата на 9 октомври военна операция "Мирна пролет" в Северна Сирия.

Турция и България бяха основните конкуренти в битката за новата инвестиция в размер на над 1 милиард евро на немския автомобилен гигант, но везните се наклониха в полза на южната ни съседка.

Според експерти новосъздалата се ситуация след инвазията на Турция в Северна Сирия връща отново в играта балканските държави.

Освен България в състезанието се намесват Сърбия, Румъния, а вече и Гърция. В надпреварата се включи дори и Хърватия, която първоначално никой не слагаше в сметките.

За да привлече автомобилния концерн, България удвои до 260 млн. евро предлаганата субсидия за завода, а Румъния предложи огромен парцел в район с добре развита автомобилна индустрия и връзка по магистрала с унгарската граница.

Сърбия обеща много по-големи субсидии от тези на съседите ѝ, а Хърватия гарантира сериозни данъчни облекчения и стимули за откритите работни места. Все още не е ясно какво предлага Гърция.

От германския концерн заявяват, че засега не търсят друга площадка за завода си извън Турция, а изграждането му е временно замразено, съобщиха миналата седмица германски медии.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.