Профсъюзите на Volkswagen блокират завода в Турция

Профсъюзите на Volkswagen блокират завода в Турция
Източник: Volkswagen Slovakia

Профсъюзите на работещите във Volkswagen Group ще блокират плана на германския производител за изграждане на завод за 1,3 млрд. евро в Турция, докато насилието, предизвикано от военната офанзива на страната в Северна Сирия, не спре.

"Искам да кажа много ясно: работещите във Volkswagen отхвърлят одобряване на проекта, докато Турция се опитва да постигне политическите си цели с война и сила", каза президентът на Световния работнически съвет на VW Бернд Остерлох, който и член на Надзорния съвет на концерна.

През миналия месец Volkswagen Group спря проекта, след като напрежението, предизвикано от военната намеса на Турция в Сирия ескалира. Концернът беше избрал град Маниса, намиращ се на 40 км от Измир, за място на новия завод.

Той трябва да бъде готов до 2022 г., като в него ще се произвеждат VW Passat и Skoda Superb. Максималният годишен капацитет на фабриката е 300 000 коли, като в нея ще бъдат наети 5000 служители.

"Volkswagen е загрижен за политическата ситуация и следи развитието на нещата. Няма обаче причини, поради които веднага да се търси алтернативно място за завода", коментира главният финансов директор на компанията Франк Уитър.

Така той сложи край на спекулациите, че се водят преговори с други държави, в това число и България, за намиране на ново място за построяване на фабриката.

Според последните информации германският производител може реорганизира плановете си. Производството на Passat и Superb ще бъде насочено към завода в Братислава, където сега са сглобяват големи SUV модели, както и компактните градски модели VW up!, Skoda Citigo и SEAT Mil. Последните 3 ще бъдат спрени от 2020 г., а мястото им на конвейера ще заемат именно седаните на Volkswagen и Skoda.

Очаква се надзорният съвет на Volkswagen Group да се събере на 15 ноември за обсъждане на плановете за разходите на производителя за следващите 5 години. Тогава може да има ясно и за съдбата на бъдещия завод на концерна.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.