Volkswagen не се отказва от Турция за завода си


Volkswagen не се отказва от Турция за завода си
Снимка: Volkswagen Slovakia

4556

Германският автомобилен производител Volkswagen продължава да държи на Турция за новата си фабрика.

"Наблюдаваме развитието на ситуацията. Плановете за Турция в момента са в процес на изчакване. Не търсим активно алтернативно място", каза пред журналисти шефът на производството на компанията Андреас Тостман.

"Не сме притиснати от времето и затова решението ни къде ще построим завода, в момента е замразено", допълва Тостман, цитиран от Handelsblatt.

Германският концерн отложи окончателното решение за изграждането на завода в Турция и на практика замрази проекта заради турска военна офанзива в Сирия. Компанията беше избрала турския град Маниса, близо до Измир, а производството трябваше да започне през 2022 г.

Това окуражи останалите кандидати в надпреварата – България, Румъния и Сърбия, като всеки от тях започна "да ухажва" Volkswagen.

България сериозно се активизира и удвои до 260 млн. евро предлаганата субсидия за завода. София предлага терена на бившия завод "Кремиковци" в напълно развита индустриална зона в околностите на столицата.

Румънското правителство също започна разговори за възможността фабриката на Volkswagen да бъде в Румъния. Техният кандидат е град Арад, който предлага парцел от 11 000 дка в район с добре развита автомобилна индустрия и връзка по магистрала с унгарската граница.

Въпреки че не е член на ЕС, Сърбия също има сериозни апетити към завода. Сръбският Александър Вучич обеща на германския концерн субсидии, които другите страни не могат да предложат. "Ще дадем всичко от себе си", увери Вучич.

Днес в наддаването за завода се включи и още една балканска държава – Хърватия, която обещава да осигури цялата необходима инфраструктура, да предложи различни форми на директни и косвени стимули, като освобождаване от данък печалба (за период от 10 години), както и стимули за всяко новo работно място.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички