3 полезни храни за по-бодър ум


3 полезни храни за по-бодър ум
Снимка:

11560

В днешно време да си успешен изисква много упоритост, труд и… желание за развитие. Всичко това би било доста трудно обаче, ако здравето ни не е в добро състояние. А за жалост, в България повечето хора не се грижат чак толкова за него.

И все пак все по-популярно става така наречения биохакинг. Той цели да превърне умовете ни в машини чрез различни техники, една от които е консумирането на определени полезни за мозъка храни. Днес ще ви запознаем с няколко такива. Да започваме!

Храна №1: Червено месо (или креатин)

Много е разпространено мнението, че червеното месо е вредно за организма, заради високото съдържание на наситени мазнини в него. Истината обаче е малко по-различна. Макар наситените мазнини да не са най-желаното нещо в диетата ни, те рядко са проблемът. За жалост, като се опитваме да избегнем тях, избягваме и куп полезни вещества, а най-вече – креатина.

Креатинът е вид протеин, който е много разпространен сред трениращите. Той ни дава възможност за по-интензивни тренировки, но скритата му полза е, че подпомага страшно много ума. Помага да запазваме по-дълго концентрация и да не се чувстваме унили по цял ден. Така че не се притеснявайте да си поръчате някоя вкусна телешка или свинска пържола (например през Foodpanda) и да си я изядете с кеф. Все пак така подпомагате мозъка си!

Храна №2: Бронирано кафе

Ако отворите учебник по биохимия, ще видите, че мозъкът се захранва основно от глюкоза или по-просто казано – въглехидрати. Това обаче не е единственото нещо, с което можем да захраним мозъка. И дори не е задължително най-доброто.

Мозъкът може да функционира и с т.нар. кетони, които в общи линии са нашите мазнини. Използва тях, когато нямаме достатъчно глюкоза в тялото. А кога е това? Обикновено сутрин, когато не сме яли нищо часове наред (защото сме спели).

Ето къде влиза и бронираното кафе. То представлява кафе, разбито с малко масло. Не се слага захар, мляко или какъвто и да е друг подсладител или въглехидрат. Идеята е, че така използваме кофеина от кафето, а в същото време даваме на мозъка си още мазнини, с които да се захрани.

Защо мазнини, а не глюкоза обаче? Еволюционно мазнините ни вкарват в състояние на остър фокус, защото се предполага, че ако опрем до горене на мазнини, значи храната е малко и трябва да излезем и да си хванем нещо за ядене.

Храна №3: Киви, боровинки и тъмен шоколад

Защо слагаме всички тези храни в една категория? Защото е много лесно да си ги набавите с някой добре приготвен десерт. Не е необходимо дори да излизате от вкъщи, тъй като по отношение на доставка на храна София се развива с бързи темпове.

И трите храни обаче са богати на антиоксиданти, които са изключително важни, за да държим ума си бистър. Тяхната работа е да неутрализират вредните елементи, които се получават при почти всяко нещо, което правим. А и един десерт като цяло повишава нивото ни на допамин, което спомага да се чувстваме по-добре, докато се трудим и сме фокусирани върху дадена задача. Така че вземете пийте кафето си бронирано, насладете се на една пържола за обяд и не забравяйте десерта!

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички