5 интересни факта за психопатите


5 интересни факта за психопатите
Снимка: iStock/Guliver

14437

Повечето хора си мислят, че психопатът е човек без никакви чувства. Някой, който вари живи кученца за удоволствие. В психопатията обаче има повече от това. От Business Insider посочват някои любопитни факти.

1. Всеки от нас си пада малко психопат.

На теория, ако някога не сте изпитвали вина или съжаление за ваша неправилна постъпка, или ако сте манипулирали някого, за да получите нещо желано, значи сте проявили психопатични черти. Абсолютното безстрашие и поемането на големи и необмислени рискове също се смятат за такива.

2. Не всички психопати са "психо".

Не си представяйте Ханбал Лектър. По-голямата част от психопатите не са серийни убийци. Всъщност психопати са 1% от човешкото население и могат да са продуктивни членове на обществото. Тяхната липса на емоции, като например притеснение или страх, им помага да остават спокойни в напрегнати ситуации. Това може да е полезно при определени професии като войник или хирург. Психопатите могат да бъдат и много чаровни и целенасочени. Добре биха се справяли например на Уолстрийт.

3. Психопатите предпочитат градовете.

Големите населени места предлагат по-добри възможности за откриване на хора за манипулиране, за анонимност и по-малък риск да бъдеш засечен, ако вършиш нечисти дела. 

4. Жените психопати са различни. 

Те са по-податливи на стрес, емоционални проблеми и са по-склонни да сменят често партньорите си в сравнение с мъжете психопати. Понякога женската психопатия е обвързана с личностно разстройство и се характеризира с импулсивни реакции. Като цяло обаче дамите психопати са по-малко от мъжете.

5. Психопатите всъщност имат чувства. Е, някои чувства.

Както казахме, те не изпитват страх, неувереност, тъга. Могат обаче да усещат отвращение, изненада, дори радост (друг е въпросът какъв би бил източникът ѝ). Трудно разпознават кога някой друг се чувства зле и не реагират на заплахи или наказания. Щастливи и мотивирани са, ако наградите им са по-големи. И, разбира се, могат да изпитват яд, особено ако са били провокирани.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички