Чаша чай на ден намалява риска от Алцхаймер


Чаша чай на ден намалява риска от Алцхаймер
Снимка: iStock/Guliver

7661

Пиенето на чай не е полезно само при настинки. Проучване на китайски учени установи, че една чаша от топлата напитка дневно намалява риска от влошаване на когнитивната функция при възрастните хора.

При тези, които имат генетично предразположение към болестта на Алцхаймер, намаляването на риска се увеличава до 86%, сочи изследването, цитиран от Psy Blog.

Особено интересно е, че не е имало значение какъв чай се пие: черен, зелен или друг. Единственият важен фактор, е чаят да е бил сварен от чаени листа.

“Въпреки че изследването е било извършено върху възрастни китайци, резултатите може би важат за всички раси,” коментира Д-р Фен Лий, водещият автор на изследването.

“Нашите изследвания ще имат важни последствия за предотвратяването на деменцията. Въпреки всичко дори висококачествените медикаменти срещу неврокогнитивни заболявания като деменцията не дават желания резултат, а и настоящите превантивни стратегии за справяне с нея са далеч от задоволителни.”

Чаят е една от най-разпространените напитки в света. Данните от изследването предполагат, че една проста и евтина промяна на дневната рутина като въвеждането на ежедневната чаша чай може сериозно да намали опасността от развитието на нервно-когнитивни заболявания в по-късна възраст.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички