Шоколадът ще изчезне през 2050 г.

Шоколадът ще изчезне през 2050 г.
Източник: iStock/Guliver

Лоши новини за любителите на шоколад - според изследване на учените от National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) какаовите растения ще изчезнат през 2050 г. заради промените в климата.

По-голямата част от световния шоколад идва от Западна Африка – какаовите растения процъфтяват в тропическите гори на региона.

Но през следващите 40 години покачващите се температури на Земята ще накарат какаовите стопанства да се катерят нагоре в планините, към райони, неподходящи за отглеждане или вече запазени територии за диви животни.

Ето кои са били най-популярните бебешки имена през 2017 г.

Кои имена са били давани най-често на новородените в България през 2017 г.? Отговорът дава статистиката на НСИ. Пр...

Калифорнийският университет обаче използва технологията CRISPR за модифициране на ДНК на растенията от какао, съобщава The Independent.

Учените се надяват генетично модифицираните растения да могат да оцелеят при покачващите се температури, като така няма да се налага стопанствата да бъдат местени на по-големи височини.

Откраднаха най-скъпата бутилка водка в света (СНИМКИ)

Бутилка водка, за която се твърди, че е най-скъпата в света, е била открадната от колекция в Копенхаген в ранните ч...

Докладът на NOAA посочва още, че изменението на климата няма да засегне сегашното поколение какаови растения, а следващото, което означава, че "има време за адаптация".

Но перспективите все още изглеждат крайно опасни: NOAA предупреждава, че 89.5% от земята, на която се отглежда какао днес, няма да бъде подходяща за тази цел до 2050 г.

Агенцията посочва, че фермерите трябва да се съсредоточат върху специфични видове какаови семена, които са устойчиви на суша.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.