10 популярни ястия от швейцарската и италианската кухня


10 популярни ястия от швейцарската и италианската кухня
Снимка: Serpact

6492

С изумителния си планински пейзаж и уникален климат Швейцария е идеалното място за вашата незабравима ски ваканция. Но независимо дали искате да се отдадете на любимия спорт, или сте я избрали за екскурзия по историческите й забележителности, при всички случаи ще имате възможност да опитате и най-доброто от традиционната местна кухня.

Не напускайте Швейцария, без да опитате:

Фондю

Фондю в Швейцария може да изглежда клише, но е незаличимо вплетен в тъканта на страната.

Това най-популярно ястие в Швейцария може да изглежда клише, но е незаличимо вплетено в историята на страната. От векове швейцарците, живеещи в планината, разчитали на фондюто като вкусен начин да хапват хляб и сирене през по-студените месеци. Днес фондюто е задължително ястие за всеки местен или турист в страната от есента до пролетта. Надробен селски хляб, набоден на виличка и потопен в смес от разтопени над открит пламък сирена, е най-вкусното нещо, което някога сте опитвали. Полейте го с чаша бяло вино, шнапс или чай – според вкуса, и ще се сгреете напълно в студената зимна вечер.

Праз с картофи и наденица (Papet Vaudois)

Papet Vaudois се описва най-добре като каша от праз и картофи, които се задушават с часове и служат за вкусна подложка за пържената наденичка. Това уникално ястие е най-характерно за кантона Вад (saucisson Vaudois).

Картофи рости с листа от градински чай

Тънко настърганите картофи, хрупкаво изпържени до златисто, са едно от емблематичните национални ястия в Швейцария. Въпреки че никой не знае кога са били приготвени първите рости, днес фермерите в кантона Берн не биха си представили нещо по-добро за закуска. В кантона Вале ги сервират на пара в керамична чиния. Rosti Valaisanne е направо пристрастяваща смес от рости, гарнирани със солен бекон, пържено яйце и разтопено сирене, поднесени с кисели краставички и перлен лук.

Супа с печено брашно в стил Базел

Разказват, че никое момиче от Базел не може да се ожени, ако не знае как да приготви супа с печено брашно. Въпреки че има безброй начини за приготвяне на ястието, в основата са простичките съставки брашно, масло, лук и говеждо месо. Легендата гласи, че супата е била създадена, когато един разсеян готвач оставил брашното да се пържи само в тенджерата и то покафеняло. Вместо да се ядоса, готвачът продължил да готви и за изненада сбъркното ястие се получило особено вкусно.Днес супата е задължителна за Базелския карнавал, който официално стартира със сервирането й в 3 часа сутринта.

Сирене Raclette с картофи, месо и салата

Заедно с мириса на борова гора и запалени дърва през по-хладните месеци непрекъснато ви преследва и ароматът на разтопено сирене Raclette . Ще го срещнете отново в кантона Вале, където Raclette е местно сирене, обичайно приготвено на скара, с гарнитура от варени картофи, кисели краставички и лук. В почти всеки швейцарски дом има грил за печене на Raclette и докато домакинята чака да се разтопят резените сирене, за да ги сервира, развеселената компания на масата вече обръща чашите с местното вино Fendant.

Разбра се, когато сте в Швейцария, не може да пропуснете да опитате Полента и варено говеждо месо, характерна за италиано-говорящия кантон Тичино. Там от векове разбъркват полента – гъста каша от царевично брашно, обикновено поднесена с пикантно варено говеждо месо, подправено с ароматни билки.

Полентата е добър повод да ви покажем най-доброто и от италианската кухня, защото може след Швейцария да отскочите пък и до Ботуша.

И така на върха на Топ 10 на италианската кухня, която е второто нещо след зашеметяващата природа, с която страната привлича туристите, традиционно е са двете «П-та»

Паста и Пица

Не бива да ги пропуснете по никакъв начин. Но трябва да знаете, че видовете тестени изделия варират значително в зависимост от това в кой район на Италия сте. Ако изследвате красивия Рим, поръчайте си пастата alla carbonara, приготвена с яйца, сирене Pecorino, guanciale (вид италианско сушено месо, приготвено от свински бузи) и черен пипер. Няма да пропуснете и Спагетите Алла Гриция (с бекон, сирене, черен пипер и лют червен пипер).

Когато става въпрос за пица, първият тип, който идва ви на ум е Маргерита, нали? Произхождаща от Неапол, пицата Маргерита е просто, но вкусно ястие. Поръчайте този популярен продукт от местната пицария и можете да ви сервират едно вълшебство с тънка хрупкава коричка от тесто, гарнирана със зехтин, чесън, босилек, домати, моцарела и пармезан. Сами разбирате, че този деликатес е за вегетарианците. А ако сте ценители на пълноценното месно меню, ви очакват всички останали видове пици на Италия – коя от коя по-вкусни и екзотични.

Аранчини

Това е хрупкаво ястие, което представлява оризови топчета, оваляни в галета и запържени до златисто кафяво.

Тези оризови топчета обикновено се пълнят с ragù, доматен сос, моцарела и грах. Подобно на ястията пастата и пицата, и аранчините се правят с различни пълнежи и форми, според традицията на всяко населено място.

Лазаня

Смята се, че това също много обичано и класическо ястие на Ботуша произхожда от Неапол. Приготвя се, като се изпичат кори от паста, редят се в тава със слоеве последователно от сирене, смляно месо, зеленчуци и различни сосове, като рагу, бешамел или доматен сос. Това ястие определено не трябва да се пропуска, ако искате да опитате истинска италианска кухня.

Osso buco alla Milanese

Любителите на месото ще се зарадват да опита т.н. osso buco alla Milanese!

Телешки джолани, задушени бавно в бяло вино, се сервират с канапе от зеленчуци. Особено характерна за това ястие е ароматната подправка гремолата, приготвена с лимонова кора, чесън и магданоз, която се добавя накрая.

Яденето не свършва, когато приключите с месото и зеленчуците, тъй като най-пикантната част е в изсмукването на вкусния «мозък» от костите на телешкото месо.

Прошуто

Италианският кулинарен фаворит прошуто представлява сушена шунка, сервирана нарязана на тънки филийки. Най-хубавото и най-ценното прошуто произхожда от централните и северните райони на Италия.

Леко, пикантно и ефирно, сушеното месо обикновено се сервира с паста или се увива около филийки сирене или сладки пъпеши.

Ако ли пък не ви се очертава в скоро време да пътувате по тези дестинации, може да се насладите на любимите си специалитети от италианската и швейцарската кухня в първокласните ресторанти «Леонардо» и «Фондю», част от 5-зведния комплекс «Лъки Банско».

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички