15 съвета за продуктивност при работа извън офиса


15 съвета за продуктивност при работа извън офиса
Снимка:

4684

Работа от дома – това звучи добре. В зависимост от спецификата на работните задачи, както и от чисто техническите им особености, някои компании позволяват на служителите си да работят от домовете си. През цялото време или няколко дни в седмицата, това зависи от работодателя, но е факт, че тази тенденция се утвърждава вече и у нас. Както всяко друго нещо и това си има своите положителни и отрицателни страни. Трудно е да се каже коя от двете работни атмосфери – дома или офиса, е по-продуктивна. Ако все пак планирате да го направите, вижте списък със съвети подбрани от HubSpoot, как да сте максимално ефективни в работата си извън офиса.

1. Започнете работния ден рано. Започнете рано, дори по-рано от нормалния час, в който започвате работа в офиса. Можете да си го позволите, защото пестите времето за придвижване до работното си място и бихте могли да го инвестирате в това да свършите нещо полезно. Все пак колкото по-рано започнете, толкова по-рано ще приключите.

2. Дръжте се така, все едно сте в офиса. Не позволявайте на желанието за сън да ви пребори. Облечете се, пригответе се за работа по същия начин, по който го правите обикновено. В противен случай рискувате да се озовете обратно под завивките.

3. Следвайте нормалния си работен график. Структурирането на задачите по час, както го правите в офиса, ще ви помогне да сте по-продуктивни. Не променяйте схемата си на работа само защото сте в различна обстановка.

4. Изберете си специално работно ъгълче. Определете си едно конкретно място, което да е вашето работно ъгълче. Това ще ви помогне да се настроите психически, че все пак сте на работа, а не във ваканция.

5. Ограничете всички разсейващи дейности. Говорим за социалните платформи, които буквално изяждат времето ви, с минимален положителен резултат в края. Премахнете всички бързи бутони, маркировки и т.н. за достъп до социалните мрежи, за да не се изкушите да влезете и да хвърлите бърз поглед какво се случва. Шансът да не ви разсейват, ако не ги виждате пред себе си през цялото време, е по-голям.

6. Поемете ангажимент да стигнете по-далеч. Ако работната атмосфера на дома ви ви прави по-продуктивни, не си поставяйте граници да свършите определено количество работа и достигайки поставените граници, просто да спрете да работите. Ако имате възможност да отидете отвъд планираното, възползвайте се от нея.

7. Работете в най-продуктивните си часове. Преценете в кой точно момент от деня сте най-продуктивни и заложете на него да свършите по-голяма част от задачите си.

8. Запазете телефонните разговори за следобеда. Възползвайте се от сутрешните часове, когато сте още свежи и ентусиазирани. Разговорите по телефона са много разсейващи, така че ги оставете за късния следобед, когато може да ги използвате като минути за почивка след добре свършената работа преди това.

9. Планирайте предварително. Ако знаете, че ви предстои да работите от дома си, планирайте предварително. Не оставяйте задачите, които изискват да сте в офиса или пряка комуникация с колегите за деня, в който няма да сте в нормалната си работна среда.

10. Използвайте технологиите, за да не губите връзка с колегите си. Дори и да сте си у дома, вие все още сте част от екипа. Не позволявайте да загубите контакта си с другите, особено, когато има толкова много технологии, които могат да ви помогнат за това.

11. Използвайте музика като мотиватор. Намерете музика, която ви успокоява или обратното, която ви прави по-динамични и по-ентусиазирани за работа.

12. Изяснете, че не сте в почивка. Ако няма да сте сами у дома, изяснете с другите, че вие си оставате на работа, дори и да изглежда, че не сте. Важно е домашните да не ви третират все едно сте в почивка.

13. Направете си ясен график за почивки. Не почивайте на всеки 5 минути, дори да знаете, че можете да си го позволите. Това ще наруши работния ви ритъм. Направете ясен график с определени часове за почивка и точно предвидена продължителност за всяка една от тях.

14. Подгответе закуската и обяда си предварително. Ако имате възможност, подгответе храната си за деня, в който ще работите от дома, предварително. Това ще ви спести времето, което иначе ще отделите за готвене – докато сте на работа все пак.

15. Определете си точен час за край на работния ден. Ако работите по-често или винаги от дома си, определете си конкретен част за официален край на деня. Това ще ви помогне да запазите баланса между професионалния и личния си живот.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички