3 причини успехът все да ви се изплъзва


3 причини успехът все да ви се изплъзва
Снимка: Thinkstock

4162

В един идеален свят трудолюбието и амбицията биха били достатъчни за постигането на успех. За съжаление обаче реалността е друга. За покоряването на професионални висини значение имат още доста фактори.

Един от тях със сигурност е нагласата. Къде обаче бъркат повечето хора в отношението си към успеха? Inc.com разкрива кои са трите основни грешки:

1. Липсва ви дефиниция на успеха

Можете да бягате с все сила, но ако нямате крайна цел, ще си навлечете единствено хронична преумора. Успехът не е самоопределящ се. За да извлечете ползи от вложения труд, трябва да знаете какво точно искате да постигнете, независимо дали става въпрос за тлъста банкова сметка, житейско пътуване, изпълнено с преживявания, или щастливо семейство.

„Всички се стремим към живот, които изобщо не желаем, но който смятаме, че трябва да имаме – добре платената офис работа, престижната титла, купищата пари,” обяснява уелнес инструкторът Майк Ямел. Може би е по-добре да стартирате собствен бизнес или да обиколите света. Замислете се внимателно за произхода на целите си и има вероятност да разберете, че не се чувствате успешни, защото преследвате грешните такива. Само вие можете да прецените дали сте сполучили, защото всеки определя успеха за себе си.

Писателят Сринивас Рао обяснява нещата по друг начин: не се водете по картите, дадени ви от другите, а по вътрешния си компас. „Ако достатъчно дълго време използвате чужда карта, има опасност да забравите факта, че цялото ви пътуване е основано на план, който някой друг е имал за вас. Спирате да възразявате. Безопасно е, лесно е и ви гарантира, че ще стигнете до финала,” пише той, но картите, които околните са начертали на нашите животи, могат сериозно да ни навредят. „В най-добрия случай ще подходим по доказано ефективен начин, а в най-лошия – ще се превърнем в бледа имитация на пътешествениците, които са отъпкали пътя преди нас,” заключва той.

2. Поставяте себе си в грешния контекст

Всички имаме силни и слаби страни. И както посочва Ямел, успяваме единствено когато попаднем на обстоятелства, в които уменията и предимствата ни могат да блеснат, а недостатъците ни не личат. Една немузикална личност никога няма да се добере до славата с микрофон в ръка.

„Имам приятелка, която години наред беше рецепционистка и мразеше работата си. Постоянно се ровеше в социалните мрежи и правеше нерегламентирани почивки. Най-накрая събра куража да напусне. Само в рамките на няколко месеца, без никаква формална квалификация, тя се превърна в един от най-популярните графични дизайнери в страната,” спомня си Ямел. „Не можете да бъдете успешни, ако постоянно вършите работа, която не ви удовлетворява, или се намирате в токсични взаимоотношения.

3. Прекалено много се стараете да угаждате на околните

Любезността е прекрасно качество. Животът в служба на другите може да бъде много удовлетворяващ, но това не значи, че успехът изисква непрестанно слугуване. Истинските успешните хора си поставят лични цели и умеят да отказват, когато е необходимо.

Не казвам, че е добра идея да сте груби, но според Ямел „изразяването на несъгласие и дрязгите с околните – независимо дали са приятели, интимни партньори, родители или колеги – са признак на автентичност. Колкото по-силни са приоритетите ви, толкова по-голяма е вероятността да живеете живота, който вие искате, а не онзи, които другите искат за вас.”

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички